Internetsnelheid Nederlanders begin 2015 fors gestegen
Gepubliceerd op 7 augustus 2015
De internetsnelheid van Nederlanders is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gestegen. 62 procent van de verbindingen is inmiddels sneller dan 30 Mbps (3,75 MB per seconde).
Dat blijkt uit de nieuwe telecommonitor van toezichthouder ACM.
17 procent van de Nederlandse verbindingen is zelfs sneller dan 100 Mbps (12,5 MB per seconde). Deze categorie groeit elk kwartaal zo'n 1 a 2 procentpunt.
Vooral het aantal verbindingen met een snelheid van 30 tot 100 Mbps nam in het eerste kwartaal van 2015 flink toe. Inmiddels zijn deze verbindingen goed voor 45 procent van de breedbandmarkt, in het vierde kwartaal van 2014 was dat nog maar 30 procent.
Verdere stijging
"Dit is het resultaat van de snelheidsverhogingen die door aanbieders zoals KPN en Ziggo zijn doorgevoerd", aldus ACM.
"Voor komende kwartalen verwacht ACM een verdere stijging van internetsnelheid omdat KPN momenteel fors investeert in het upgraden van zijn kopernetwerk. Met nieuwe technieken kan KPN op koper snelheden van meer dan 100 Mbps realiseren."
Europese doelstelling
Volgens de toezichthouder ligt Nederland dan ook goed op schema om aan de Europese doelstellingen te voldoen. In 2020 moet volgens die plannen voor alle huishoudens internet met een snelheid van minimaal 30 Mbps beschikbaar zijn.
Er zijn in Nederland inmiddels helemaal geen verbindingen in die trager zijn dan 2 Mbps (0,25 MB per seconde). De categorie 2 tot 10 Mbps blijft echter al drie kwartalen op 16 procent van de markt staan.
De hogere snelheid van internetverbindingen is deels het gevolg van een toename in het aantal glasvezelgebruikers. In de eerste drie maanden van 2015 groeide dat aantal naar 737.000. Het aantal dsl- en kabelverbindingen bleef nagenoeg stabiel.
Bellen en data
ACM kijkt in het kwartaalrapport ook naar het gebruik van mobiele netwerken. Er is in januari, februari en maart 21 miljard MB, 6,9 procent meer dan aan het einde van 2014. Ook het aantal belminuten blijft groeien, waarschijnlijk dankzij het bredere aanbod aan onbeperkte belbundels.
Het aantal sms'jes kromp opnieuw naar 867 miljoen. Een jaar geleden waren het er nog ruim een miljard.
Door: NU.nl