Heineken zet in op mens bij cybersecurity
Gepubliceerd op 8 oktober 2015
Brouwerijconcern Heineken zet, als het gaat om cybersecurity, voornamelijk in op het creëren van bewustzijn bij zijn medewerkers. Dat zegt Ron Broeren, director global IT office bij Heineken, tijdens zijn presentatie op de Eset Security Day, die heel toepasselijk plaatsvond in de Heineken Experience in Amsterdam.
Ron Broeren start zijn presentatie door te zeggen dat we het niet over techniek gaan hebben. ‘Wij zijn maar een bierbedrijf, dus wij hebben het over de leuke dingen in het leven.’ Het is gemakkelijk om als bedrijf te zeggen dat het waarschijnlijk geen doelwit is voor hackers, legt Broeren uit. ‘Waarom zouden wij gevaarlijk zijn voor hackers, wij maken maar bier.’
Maar als je naar de cijfers gaat kijken en onderzoek doet, kom je er volgens hem wel achter dat hackers het daadwerkelijk ook wel op hen hebben gemunt. Hij zegt dat menselijk gedrag daarbij één van de grootste risico’s is. Heineken heeft verschillende tests gedaan, bijvoorbeeld met het laten rondslingeren van usb-sticks, en heeft vervolgens gekeken wat hiermee gebeurd.
Broeren zet de cijfers op een rijtje. ‘Zeker 27 procent van de usb-sticks die wij in de kantoren plaatsen, werden opgepakt en gebruikt. Daarnaast ontvingen we 2430 phishingmails. Hier werd 875 keer ook daadwerkelijk op geklikt. Tot slot bleek dat 94 procent van de werknemers in een test potentieel gevoelige informatie via de telefoon deelde.’
E-learning Heineken
Op basis van die cijfers is Heineken nu bezig met een e-learning programma. ‘Iedereen moet daaraan mee doen en dat werd door de boardroom niet met applaus ontvangen’, zegt Broeren. ‘Maar we moeten hier wel echt wat aan doen.’ Daarnaast zet de bierbrouwer in op governance, menselijk gedrag, processen en technologie.
Bij dit soort cybersecurity-kwesties moet je volgens Broeren wel eerst helder krijgen wat er nu eigenlijk beveiligd moet worden. ‘Stel jezelf de vraag welke zaken je als organisatie echt belangrijk vindt.’ Dit is volgens hem geen makkelijk vraagstuk, want ‘als je die vraag nu stelt, krijg je veel verschillende antwoorden'.
Door: Computable