Europese Commissie ziet af van limieten bij roaming in nieuw voorstel
Gepubliceerd op 21 september 2016
Eurocommissaris voor de Digitale Markt, Andrus Ansip, heeft bekendgemaakt dat er bij de afschaffing van roamingtarieven geen limieten toegepast zullen worden. Er wordt in plaats daarvan een systeem gehanteerd op basis van woonplaats om misbruik te voorkomen.
Doordat er geen tijd- of volumelimieten aan roaming meer gesteld worden, moeten gebruikers net als in hun thuisland gebruik kunnen maken van hun telefoonabonnement in een ander EU land, stelt Ansip. Daarmee zegt hij een daadwerkelijke 'roam like at home'-constructie teweeg te willen brengen. Wel moeten providers kunnen ingrijpen om misbruik tegen te gaan. Het misbruik moet worden vastgesteld aan de hand van de woonplaats van de gebruiker. Ook een 'stabiele relatie' met een lidstaat zou voor dit doel gebruikt kunnen worden.
Ansip noemt enkele voorbeelden die als misbruik gezien kunnen worden. Zo kan een provider een gebruiker aanspreken als hij een significant hoger gebruik in het buitenland vaststelt dan het thuisgebruik. Ook een simkaart die lange tijd inactief is en alleen gebruikt wordt voor roaming is verdacht, aldus het gepubliceerde persbericht. Bovendien kunnen meerdere simkaarten op naam van dezelfde gebruiker, die achter elkaar worden gebruikt tijdens het roamen, leiden tot actie door de provider. Een ander voorbeeld is het kopen van simkaarten in het ene land en gebruik daarvan in een ander land.
De providers kunnen in dat geval contact opnemen met de klant en kosten opleggen als zij inderdaad misbruik vaststellen. Deze kosten zijn vier cent per minuut bellen, een cent per sms en 0,85 cent per MB aan dataverbruik. Ansip legt tijdens het vragengesprek na de persconferentie uit dat personen die bijvoorbeeld veel reizen voor hun werk geen misbruik maken. Deze gevallen doen zich alleen voor als iemand opzettelijk de prijsverschillen tussen de lidstaten misbruikt. Hoe providers het verschil moeten vaststellen, kwam niet aan de orde.
De Europese Commissie kwam begin deze maand met een voorstel voor een fair use policy om misbruikte voorkomen bij het afschaffen van roamingtarieven. Daarin waren echter limieten opgenomen aan het aantal dagen dat EU-burgers in andere lidstaten mochten roamen. Een aantal dagen daarna trok de voorzitter van de Commissie het voorstel echter weer in, omdat er een 'beter' voorstel mogelijk was.
Het huidige nieuwe voorstel wordt nu voorgelegd aan de Berec. Daarna moet het op 15 december aangenomen worden, zodat de roamingtarieven op 15 juni 2017 met succes afgeschaft kunnen worden