Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Ga naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • De werkplek post-corona; terug naar normaal?

De werkplek post-corona; terug naar normaal?

Gepubliceerd op 1 september 2021

De werkplek post-corona; terug naar normaal?

De ervaringen met het langdurig thuiswerken zijn gemiddeld genomen niet negatief. Het persoonlijk contact met collega’s wordt wel gemist maar is intussen deels vervangen door overleg op lokaal gekozen locaties. De fysieke aanwezigheid op kantoor is voor veel functies geen harde eis.

Vraag je het de werknemer dan zijn de meningen gelijkmatig verdeeld over de 3 opties. Toegegeven, voor sommige functies is een kantoor de betere werkplek. En intussen ook helder: thuiswerken moet je kunnen en willen; er zijn werknemers die er echt niet blij van worden.

Bedrijven weten het nog niet

In Amerika nemen met name grote bedrijven nog geen besluit over het heropenen van kantoren tot komend jaar. Vreemd genoeg stellen met name Techbedrijven eisen aan de remote workplace, zoals niet verder dan x-kilometer reistijd van kantoor. Google wilde het thuiswerken eerst helemaal gaan verbieden maar kwam snel terug op dit besluit toen bleek dat een groot aantal medewerkers overwoog ontslag te nemen.

In Nederland wordt de discussie breed gevoerd en heeft nog niemand een sluitend antwoord. Opvallend is wel dat werkgevers, vakbonden en Overheid eigenlijk allemaal wel van mening zijn dat 100% terug naar vroeger zeer waarschijnlijk niet gaat gebeuren. Na vele jaren van afhouden en uitstellen is de flexibele werkplek nu dan echt geaccepteerd.

“..Punt is: het zou eigenlijk niet uit moeten maken vanuit welke locatie je je werk doet. Of wanneer. Je moet het gewoon goed organiseren..”

Naar onze mening zal de werkplekreorganisatie, en daarbij de praktische invulling, een grotendeels individueel verhaal gaan worden. Bedrijven die ons om advies vragen dagen we uit om zelf de vraag te stellen wat de generieke wens van werknemers is, en tot welk niveau je werkplekken individueel kunt organiseren.

De technische mogelijkheden om dit vraagstuk individueel te benaderen zijn legio. Wat het ook gaat worden, IT en telecom kan –mits goed ingericht- elke vorm uitstekend, flexibel en veilig faciliteren.

Beveiliging niet in orde is kostbaar aan het worden

Mits goed ingericht… en hier ligt de sleutel. Want naast de massale introductie van thuiswerken is er veel meer veranderd. De bedreiging van cyber-criminaliteit is heel rap een algemeen en lastig op te lossen probleem aan het worden; misschien juist wel mede dankzij het massale thuiswerken. Ransomware aanvallen, phisingmails, whatsapp oplichting, etc.. ruim 40% van de Nederlandse bedrijven is in het afgelopen halfjaar hiermee geconfronteerd*. Anders gezegd: was u het niet dan uw buurman hoogst waarschijnlijk wel. Cybercrime komt hiermee angstig dichtbij.

De risico’s voor bedrijven zijn levensgroot. De kosten bij een geslaagde ransomware-aanval kunnen makkelijk richting de € 100.000 lopen (hoest het maar even op..), diefstal van klantengegevens levert je naast een dikke boete van de Autoriteit Persoonsgegevens vaak ook niet te becijferen reputatieschade op. Maak niet de denkfout dat kleine bedrijven worden gespaard. Dat is definitief verleden tijd, iedereen is tegenwoordig doelwit.

Werkplek goed en veilig inrichten

Waar we in ieder geval op willen wijzen is dat zowel binnen alsook buiten de bedrijfsmuren een goede en solide beveiliging van uw IT en telecom structuur een absolute noodzaak is. Veel bedrijven denken dat een goede firewall afdoende is en dat is allang niet meer het geval. Juist door het scala aan apparaten en programma’s die we gebruiken (laptop, smartphone, tablet, Microsoft 365, WhatsApp, WiFi connectiepunten: de lijst is eindeloos…) is het belangrijk dat alle ingangen zorgvuldig gesloten zijn. Verwerkt u gevoelige informatie van klanten of patiënten dan heeft u geen keuze.

Zo even alle risico’s uitsluiten vraagt deskundigheid. Technisch kun je heel veel oplossen maar hierbij kiezen we bij voorkeur voor aanpassingen die de snelheid en werking minimaal beïnvloeden. Onze ervaring is dat als werknemers teveel hinder ondervinden van verregaande databeveiliging ze wegen gaan vinden om het systeem te omzeilen. En dat laatste wil je uiteraard niet.

Brengt ons bij het laatste punt: de mens, uw medewerker. Alle technische ingrepen ten spijt, de andere helft van een sluitende beveiliging is in hoeverre uw medewerkers zich bewust zijn van de cybercrime risico’s. Hierbij helpt goede informatie, training en support. Wij leveren naast de inrichting ook de begeleiding: loopt uw medewerker tegen een probleem aan dan zijn onze deskundige supportmedewerkers beschikbaar om het probleem de wereld uit te helpen.

Conclusie: Hoe we straks gaan werken is een stevige vraag die u samen met uw medewerkers moet beantwoorden. Dat de huidige of toekomstige werkplek beter beveiligd moet worden is keiharde noodzaak. Ons advies: ga hier vandaag nog mee aan de gang.

*Onderzoek ABN-Amro en MWM2

Meer informatie?

Voer een naam in
Voer een (geldig) e-mailadres in
Voer een (geldig) telefoonnummer in

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.