Apple presenteert waterdichte iPhone 7 en 7 Plus zonder koptelefooningang
Gepubliceerd op 7 september 2016
Apple heeft woensdag zijn nieuwste iPhone uit de doeken gedaan. De iPhone 7 lijkt erg op zijn voorganger, maar heeft een nieuw soort camera, is waterdicht en bevat geen koptelefoonpoort meer.
Voor het eerst maakt Apple een smartphone zonder koptelefoonaansluiting voor 3,5mm-stekkers. De smartphone kan nog wel verbinding maken met Bluetooth-koptelefoons of oordopjes die in de oplaadpoort passen.
Apple levert bij de nieuwe iPhone oordopjes die in de Lightning-poort kunnen worden gestoken. Ook zit in elke iPhone-doos standaard een adapter die traditionele koptelefoonstekkers omzet in een Lightning-plug. Mensen met oudere koptelefoons zullen dus een dongel moeten gebruiken.
Ook kondigde Apple nieuwe draadloze oordopjes aan. Die AirPods zien er hetzelfde uit als de huidige EarPod-koptelefoon, maar dan zijn de twee dopjes draadloos. De AirPods gaan 24 uur mee op één lading. De oordopjes worden opgeladen in een meegeleverd bewaardoosje en zijn vanaf eind oktober verkrijgbaar vanaf 179 euro.
De iPhone 7 en 7 Plus hebben nu voor het eerst stereo-speakers. Tot nu toe hadden iPhones onderop altijd een mono-speaker. De nieuwe iPhones hebben nu ook bovenop een tweede speaker.
Dubbele camera
Alleen de iPhone 7 Plus heeft een dubbele camera aan de achterkant, met twee sensoren van 12 megapixel en twee verschillende lenzen: dezelfde groothoeklens als de normale iPhone 7, en een lens die standaard ingezoomd is op 2x. Daardoor kunnen gebruikers op bestaande foto's inzoomen en zelfs met minder kwaliteitsverlies met software inzoomen.
Ook kan de camera mede dankzij een slim algoritme de foto's met scherptediepte van professionele camera's simuleren. Die functie is echter nog niet gereed en wordt later dit jaar uitgerold.
De iPhone 7 heeft een iets grotere cameralens, die nog steeds iets uit de achterkant van het toestel steekt. Net als de huidige iPhone 6S heeft ook de iPhone 7 een ‘gewone’ enkele 12 megapixelcamera.
Beide modellen hebben nu optische beeldstabilisering, een functie die eerder alleen in het Plus-model zat. Ook hebben de toestellen een slimmere autofocus, en zijn de camera's onder meer dankzij hun grotere diafragma van f1.8 beter geschikt voor fotografie bij weinig licht. De selfiecamera van beide modellen is nu een 7 megapixel-versie.
De schermgrootte van de iPhone 7 blijft gelijk op 4,7 inch, terwijl het grotere 7 Plus-model een schermgrootte van 5,5 inch heeft. Ook de resolutie van de schermen blijft gelijk, op 1334 bij 750 pixels voor de kleinere variant en 1920 bij 1080 pixels voor de grote versie. De schermen hebben een groter kleurbereik dan voorgaande iPhones.
Snellere en zuinigere chip
De nieuwe iPhones draaien op de nieuwe A10 Fusion-chip. Voor het eerst is de chip in een iPhone quad-core. Net zoals bij recente Snapdragon-chips in Android-toestellen zijn twee cores erg snel, en twee cores langzamer. Die langzame cores worden ingezet bij lichtere taken, en dat moet zorgen voor energiebesparing en een langere batterijduur. De chip bepaalt continu welke cores moeten worden aangesproken.
Apple belooft klanten die nu een iPhone 6S hebben een twee uur langere batterijduur met de iPhone 7.
Nieuwe drukgevoelige thuisknop
De thuisknop heeft nu net als de nieuwste MacBooks de technologie Force Touch. Daardoor zijn ze drukgevoelig, en kunnen ze verschillende soorten feedback geven. Daarvoor wordt een nieuw soort trilmotor gebruikt, die ook verschillende soorten trilsignalen kan geven die door app-ontwikkelaars kunnen worden ingesteld.
De nieuwe iPhones zijn ook beschikbaar in de kleuren zilver, goud en roségoud. Nieuw zijn een matzwarte variant en een versie in spiegelend jet black. Apple schrapt de 16 GB-variant en biedt nu modellen met 32 GB, 128 GB en 256 GB opslagruimte.
De iPhone 7 en 7 Plus zijn vanaf 16 september beschikbaar in Nederland. De iPhone 7 is verkrijgbaar vanaf 769 euro en de iPhone 7 Plus vanaf 909 euro. Alleen de versies met 128 GB en 256 GB opslagruimte zijn verkrijgbaar in de nieuwe jet black-uitvoering.
Door: Nu.nl