Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Ga naar de inhoud

Bescherming van E-mails

Gepubliceerd op 12 oktober 2023

Bescherming van E-mails

Een Introductie tot SPF, DKIM en DMARC

Bescherming van E-mails: Een Introductie tot SPF, DKIM en DMARC

E-mail is al decennia een essentieel communicatiemiddel voor bedrijven en particulieren over de hele wereld. Maar zoals bij elke vorm van communicatie, komen er ook risico's kijken bij het gebruik van e-mail. Phishing-aanvallen, spoofing en andere vormen van e-mailfraude zijn helaas heel gewoon geworden. Daarom is het essentieel om te begrijpen hoe je je e-mails kunt beschermen. In dit artikel gaan we dieper in op drie cruciale technologieën die helpen bij de beveiliging van e-mails: SPF, DKIM en DMARC.

1. SPF (Sender Policy Framework)

Wat is het? SPF helpt ontvangers te verifiëren of een e-mail afkomstig is van een legitieme bron. Het verifieert de afzender van een e-mail door te controleren of het IP-adres van de verzender is toegestaan om e-mails te verzenden namens het specifieke domein.

Hoe werkt het? Bedrijven publiceren SPF-records in hun DNS (Domain Name System). Deze records bevatten een lijst van servers die gemachtigd zijn om e-mails te verzenden namens hun domein. Als een e-mail wordt ontvangen van een server die niet op deze lijst staat, kan deze als verdacht worden gemarkeerd.

2. DKIM (DomainKeys Identified Mail)

Wat is het? DKIM zorgt voor een digitale handtekening voor e-mails. Deze handtekening bevestigt dat een e-mail daadwerkelijk afkomstig is van het opgegeven domein en dat deze onderweg niet is gewijzigd.

Hoe werkt het? DKIM maakt gebruik van een privésleutel om een handtekening aan e-mails toe te voegen en een publieke sleutel die wordt gepubliceerd in de DNS van het domein. Ontvangers verifiëren de handtekening met behulp van de publieke sleutel. Als de handtekening klopt, is de e-mail authentiek.

3. DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance)

Wat is het? DMARC bouwt voort op SPF en DKIM. Het biedt domeineigenaren de mogelijkheid om beleid in te stellen voor hoe e-mails die falen voor SPF en/of DKIM moeten worden afgehandeld.

Hoe werkt het? Bedrijven publiceren een DMARC-record in hun DNS met hun beleidsvoorkeuren. Dit beleid kan variëren van niets doen met falende e-mails, ze naar de spammap verplaatsen of ze volledig weigeren.

Conclusie

SPF, DKIM en DMARC vormen samen een krachtige combinatie voor het beveiligen van e-mails. Terwijl SPF en DKIM zorgen voor verificatie van de bron en integriteit van de inhoud, geeft DMARC domeineigenaren controle over hoe niet-geverifieerde e-mails moeten worden afgehandeld. Het implementeren van deze technologieën helpt niet alleen bij het beschermen van e-mailontvangers, maar verbetert ook de reputatie en leverbaarheid van je e-mails.

Als je serieus bent over de beveiliging van je e-mailcommunicatie, is het essentieel om te investeren in de implementatie van SPF, DKIM en DMARC voor jouw domein. Het internet kan een wilde plek zijn, maar met de juiste tools kun je jezelf en je communicatie beschermen.

Meer informatie?

Voer een naam in
Voer een (geldig) e-mailadres in
Voer een (geldig) telefoonnummer in

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.