Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Ga naar de inhoud
  • Home
  • Blog
  • Europese Raad keurt wet goed voor regulering batterijleven elektronische producten in EU.

Europese Raad keurt wet goed voor regulering batterijleven elektronische producten in EU.

Gepubliceerd op 2 augustus 2023

Europese Raad keurt wet goed voor regulering batterijleven elektronische producten in EU.

De Europese Raad heeft ingestemd met een nieuwe wet die het batterijleven van elektronische producten in de Europese Unie reguleert.

De wet richt zich op de volledige levenscyclus van batterijen en accu’s in verschillende elektronische apparaten, zoals • Draagbare elektronica, • Elektronische voertuigen, • Industriële batterijen, • Accu’s van niet-elektronische voertuigen en machines (SLI-batterijen), • Lichte transportmiddelen zoals e-bikes en scooters.

Makkelijker vervangen

Een opvallende regel in de wet is dat batterijen van draagbare elektronica vanaf 2027 gemakkelijk vervangbaar moeten zijn, zodat consumenten dit probleemloos zelf kunnen doen. Bij licht elektronisch transport moeten professionals dit gemakkelijk kunnen uitvoeren. De wet legt ook strengere regels en doelstellingen op met betrekking tot het inzamelen van batterijen en materialen, evenals meer verantwoordelijkheid voor producenten.

De wet heeft nog een lange weg te gaan

Tegen het einde van 2027 moeten producenten bijvoorbeeld 63 procent van draagbare batterijen inzamelen, met doelen die in de toekomst verder zullen stijgen. De nieuwe wet beoogt de interne markt voor batterijen beter te reguleren en het gebruik van materialen nauwlettender te monitoren. De wet moet nog worden ondertekend door de Europese Raad en het Europees Parlement voordat het een volwaardige opvolger wordt van de bestaande regels uit 2006.

De nieuwe wetgeving kan op langere termijn mogelijk voordelen hebben in het gebruik van apparatuur met een batterij. Nu worden nog vaak apparaten afgedankt die wel goed functioneren maar door een slechte batterij niet meer bruikbaar zijn én op dit punt niet gerepareerd kunnen worden. In theorie klinkt het als winst dat je nu zelf een batterij kunt vervangen. Een belangrijke vraag is dan wel wat een nieuwe batterij zou moeten gaan kosten en in hoeverre de eindprijs van het product hierdoor wordt beïnvloed Het is afwachten hoe de markt dit gaat benaderen. Van bijvoorbeeld mobiele telefoons weten we nu al dat enkele merken voor een vervangende batterij een serieus hoog bedrag vragen… dan mag vervangen technisch makkelijker gemaakt worden; of het ook economisch een goed idee is blijft dan de vraag.

Meer informatie?

Voer een naam in
Voer een (geldig) e-mailadres in
Voer een (geldig) telefoonnummer in

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.