Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Ga naar de inhoud

3G weg ermee!

Gepubliceerd op 24 februari 2022

3G weg ermee!

Na ruim 2 jaar coronapandemie is dit een boodschap met beladen inhoud. Echter, wij willen ons helemaal niet mengen in vaccinatie-vragen en QR-code discussies. Waar we wel aandacht voor vragen is het binnenkort stoppen van dat andere 3G; het netwerk dat jarenlang ons mobiel telefoonverkeer heeft verzorgd. Want dit netwerk gaat eind maart 2022 definitief uit de lucht. Op 31 maart zal KPN als laatste operator het 3G netwerk sluiten.

Het 3G netwerk is rond begin deze eeuw in gebruik genomen en was toen een belangrijke stap naar meer mobiele functionaliteit. Met 3G was het voor het eerst mogelijk om naast spraak ook data te gaan verzenden. Het internet maakte de belangrijke stap naar de mobiele telefoon en tablet; en deze stap is tegenwoordig domweg niet meer weg te denken.

De netwerken zijn intussen verder geoptimaliseerd met 4G (meer & beter bereik en een hogere snelheid) en 5G zal binnenkort de nieuwe norm zijn. Het sluiten van het 3G netwerk is nodig omdat de zo vrijgekomen frequentiegebieden ingezet kunnen worden voor verdere uitrol van 5G.

Van 3G naar 2G is een onnodige stap terug.

Toch nog even terug naar 3G want het stoppen van deze frequentie zou mogelijk gevolgen voor u kunnen hebben. Bent u in het bezit van een (flink wat) ouder toestel (mobiel, tablet) dan zal deze na 31 maart a.s. terugvallen op het 2G netwerk. Okay, met uw verouderde toestel stelde u geen hoge eisen aan uw mobiel verkeer maar ik verzeker u dat 2G echt niet prettig gaat werken. Misschien dan toch eindelijk afscheid nemen van uw oude geliefde Nokia? Alternatief is dat wij u voorzien van een nieuwe simkaart voor 4G (mits het toestel hiervoor geschikt is)

geen-mobiel-bereik.jpg

Interne draadloze telefoons werken vaak ook op het 3G netwerk. Hier zal het bereik een probleem gaan worden en dus ook hier is het zaak om te gaan kijken naar een verbeterd systeem. Vaak zijn een aantal basis mobiele toestellen met 4G en het juiste abonnement een prima oplossing. Het alternatief is de hele dag heen en weer lopen naar de werkplaats en dat wilt u vast en zeker ook niet.

Inventariseren is verstandig

Er zijn meer apparaten die gebruik maken van het 3G netwerk. Denk bijvoorbeeld aan draadloze camera’s, intercoms, beveiligingssystemen, e.d. De kans is erg groot dat deze systemen na eind maart niet betrouwbaar of gewoon helemaal niet meer functioneren. Ook hier is het zaak goed in beeld te krijgen hoe uw systemen functioneren en wat de beste aanpassing is.

Overschakelen_op_4G.png

Wij adviseren u om nu actie te ondernemen om uit te vinden of het stoppen van 3G gevolgen voor u heeft. Wij kunnen u hierin ondersteunen om samen met u kort stil te staan bij alle communicatiesystemen die u nu in bedrijf heeft. Bij een vastgestelde actie kunnen wij u aansluitend adviseren wat de mogelijkheden zijn. Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Voer een naam in
Voer een (geldig) e-mailadres in
Voer een (geldig) telefoonnummer in

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.