Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om het verkeer van onze website te analyseren. U kunt kiezen of u hiermee akkoord gaat.

Voorkeuren aanpassen
Ga naar de inhoud
  • Home
  • Nieuws
  • Meten lichaamstemperatuur is veilig en effectief

Meten lichaamstemperatuur is veilig en effectief

Gepubliceerd op 3 juni 2020

Meten lichaamstemperatuur is veilig en effectief

Al enkele maanden staat de hele wereld op z’n kop en worden we gestimuleerd creatief na te denken over hoe verder met en na covid-19. Qteco heeft samen met haar partners een oplossing ontwikkeld die effectief helpt voorkomen dat de problemen door de voordeur naar binnen komen. De thermische meting van de lichaamstemperatuur is een effectief antwoord, mits juist uitgevoerd en conform de spelregels toegepast. Een korte Q&A om u op weg te helpen:

Waarom extra controle bij toegang?

De strijd tegen Covid-19 is nu in een fase waarin we niet langer persoonlijk contact vermijden. De stelregel om thuis te blijven bij klachten of ziekte is nog altijd vrijwillig maar strikte naleving is wel uiterst belangrijk om te voorkomen dat opnieuw een ongecontroleerde uitbraak plaats kan vinden.

Met het scannen van de lichaamstemperatuur helpt u mee de thuisblijf-regels ook in de komende periode te respecteren. Daar waar groepen mensen samenkomen (werknemers, bezoekers, passanten) blijft een risico van besmetting bestaan. Nieuwe uitbraakincidenten willen we te allen tijde voorkomen want opnieuw productie moeten stilleggen of verkoop stoppen en de deuren is om meerdere reden gewoon geen optie meer.

Waarom meten we de lichaamstemperatuur?

De WHO heeft aangegeven dat in meer dan 80% van de covid-19 ziektegevallen er sprake is van een verhoogde lichaamstemperatuur. Specifiek deze symptomatische eigenschap van covid-19 kan niet gecamoufleerd worden en is daarom een zekere factor om verdere analyse op te baseren.

Het meten van de lichaamstemperatuur is voor uw medewerkers en bezoekers een duidelijk signaal dat u inzake preventiemaatregelen heeft genomen. Zie het vooral in bezoekers en medewerkers die van elkaar weten dat op dit punt aandacht aan elkaar is gegeven want meten is weten. Overigens dient opgemerkt dat het meten alleen niet voldoende garantie geeft. Ook de andere preventieve maatregelen (hygiëne, afstand houden, ect) moeten gerespecteerd te worden.

Hoe meten we onopvallend maar wel nauwkeurig?

Intelligente thermische camera’s maken het mogelijk op afstand de lichaamstemperatuur te scannen van personen die langs de opstelling lopen. Daar merkt men niets van en initieel maakt het ook geen inbreuk op een vrije toegang. Alleen als een niet-normale waarde gemeten wordt kan de toegangsverantwoordelijke bepalen of een extra analyse nodig is.

Hoe meten we efficiënt?

Belangrijk is dat de temperatuurscan direct correct is. Een nauwkeurige meting is belangrijk en omdat de meting onopvallend is moet deze snel maar ook goed gebeuren. Hierbij kunnen de (veranderende) omgevingstemperatuur, maar ook niet-relevante warmtebronnen een correcte meting beïnvloeden. Ons systeem is voorzien van AI (Artificial & Self-Learning) technologie die al deze factoren meeweegt in het meetresultaat. Er worden allerlei thermische scansystemen aangeboden die van origine uit de camerabeveiliging zijn voortgekomen en ondanks mooie claims ontbreekt bij deze systemen vaak deze slimme technologie. Wordt u een systeem aangeboden zonder zgn. Blackbox* dan moet u zich ernstig afvragen of dit systeem goed zal gaan werken.

Hoe zit het met de privacy regels?

Ook op dit gebied schieten aangepasten beveiligingscamera’s vaak tekort. De AVG stelt strikte spelregels vast in hoe om te gaan met de scangegevens. Voor elk individueel geval zal zorgvuldig bekeken moeten worden wat de beste werkwijze moet zijn. Wij kunnen u assisteren dit vast te stellen. De gebruikte apparatuur dient conform de privacy regels te functioneren. Dit is de reden waarom wij gekozen hebben voor een systeem dat deels in Europa ontwikkeld is. Hierdoor hebben we de technologie in eigen regie maar profiteren wel van de jarenlange ervaring die op dit gebied in landen als China, Korea en Taiwan is opgebouwd.

Is mijn investering waardeloos zodra covid-19 de wereld uit is?

Zeker niet. Wij hebben de mogelijke functies van ons camerasysteem omgedraaid. Primair wordt de apparatuur ingezet voor de thermische meting. Is de wereld weer gezond dan kan de camera ook perfect ingezet worden als thermische bewakingscamera. De software is hier grotendeels op voorbereid. Herinstallatie is geen grote ingreep en kunnen wij voor u verzorgen.

Meer weten? Nog meer vragen?

Uitgebreide technische informatie kunt u in deze brochure vinden. Of neem contact met ons op.

(* = Black box is een temperatuurunit die gecombineerd met de camera in het meetgebied de omgevingsomstandigheden tot op 0,3°C nauwkeurig kalibreert en dit steeds weer opnieuw doet. Resultaat is een zeer nauwkeurige meting.)

Download de brochure

Voer een bedrijfsnaam in
Voer een contactpersoon in
Voer een (geldig) e-mailadres in

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.