Wetenschappers versturen bestand met hoogste snelheid ooit

Gepubliceerd op 11 Feb, 2016

Wetenschappers hebben een nieuw record voor snelste dataoverdracht tot nu toe gevestigd, met 1.125 terabit per seconde.
Onderzoekers van de Optical Network Group van het University College London zette het record voor snelste dataoverdracht tussen één zender en ontvanger, meldt Phys.
Die snelheid komt neer op 153 gigabyte per seconde. "Genoeg om alle afleveringen van Game of Thrones in één seconde te downloaden", zegt één van de wetenschappers. De onderzoekers hebben voor het behalen van de zeer hoge snelheid gebruikgemaakt van vijftien kanalen om het signaal te verzenden. Elk kanaal gebruikt een andere golflengte en wordt apart gemoduleerd.

Superkanaal

Eenmaal samengevoegd wordt volgens de onderzoekers een 'superkanaal' gevormd. Dat wordt door een ontvanger met zeer hoge bandbreedte weer opgevangen en gedecodeerd. Volgens de wetenschappers moesten ze elk subkanaal afzonderlijk afstellen omdat met een enkele ontvanger de snelheid zonder aanpassing kan variëren. Bij de geslaagde test zaten zender en ontvanger direct aan elkaar. Bij een volgende test zal een glasvezelkabel gebruikt worden, waardoor het signaal onderweg verstoord kan worden.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.