Veel meer Nederlanders gebruiken voip op mobiel sinds release WhatsApp-bellen

Het gebruik van voip op telefoons is fors gestegen, zo meldt Deloitte op basis van eigen onderzoek. Waar in 2014 5 procent van de Nederlandse ondervraagden zei voip te gebruiken, steeg dat in 2015 naar 23 procent. De belfunctie in WhatsApp kwam afgelopen voorjaar uit.

Bij die 23 procent gaat het om mensen die bij de Global Mobile Survey van Deloitte zeiden dat ze in de afgelopen zeven dagen gebruik hadden gemaakt van voip-toepassingen op hun smartphone. Deloitte heeft niet onderzocht of er een verband is met de release van de belfunctie van WhatsApp, maar dat ligt wel voor de hand, omdat in 2014, voor de release van die functie, ongeveer 5 procent van de ondervraagden zei een voip-toepassing te hebben gebruikt.

De meeste mensen bellen nog steeds via de provider en het aantal respondenten dat gebruik heeft gemaakt van regulier bellen stijgt nog steeds. Het zit iets boven de 80 procent. Het gebruik van chatapps is gestegen naar meer dan 70 procent. Chatapps hebben in het onderzoek voor het eerst sms ingehaald, dat in gebruik is bij ongeveer 60 procent van de respondenten.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 4g-gebruikers hun smartphone minder verbinden met wifi. Van de mensen die tussen de eerste zaten die 4g namen, gebruikt 52 procent wifi en gebruikt 48 procent voornamelijk 4g. Bij respondenten die later 4g namen, gebruikt 31 procent voornamelijk 4g en bij 3g-gebruikers is dat 14 procent. Inmiddels heeft 35 procent van de ondervraagden 4g.

Deloitte geeft ook een overzicht van de marktaandelen per provider. KPN, Vodafone en T-Mobile verliezen alledrie marktaandeel, voornamelijk aan hun eigen submerken als Simyo van KPN en HollandsNieuwe van Vodafone.

Deloitte: marktaandelen per provider 2015 in Nederland

Door: Tweakers