Tabletmarkt krimpt in 2017 opnieuw
De wereldwijde tabletmarkt zal in 2017 opnieuw krimpen. Dit jaar worden er naar verwachting al zo’n 12 procent minder tablets verkocht dan in 2015.

Dat heeft marktonderzoeker IDC becijferd. Naar verwachting worden er dit jaar ruim 182 miljoen tablets verkocht. Vorig jaar waren dat er nog 208 miljoen.

In 2017 gaat IDC uit van 174 miljoen exemplaren: een krimp van ruim 4 procent. De onderzoekers tellen in hun berekening zowel ‘traditionele’ tablets als hybride apparaten met een afneembaar toetsenbord mee.

Met name in opkomende landen verzwakt de vraag naar tablets. In volwassen economieën denkt IDC dat de vraag naar tablets volgend jaar vlak blijft en vervolgens weer licht zal groeien.

Verkoopprijs

Het onderzoeksbureau denkt dat er een steeds sterkere verschuiving zal plaatsvinden naar ‘detachables‘ met een toetsenbord. Onder druk van steeds grotere smartphones, worden kleinere tablets juist minder populair.

De gemiddelde verkoopprijs van een tablet zal in de komende jaren dan ook licht stijgen, denkt IDC. Waar dit jaar gemiddeld 293 dollar (275 euro) wordt betaald voor een tablet, zal dat in de komende jaren ruim 300 dollar zijn.