‘Smartwatch nieuw doelwit voor ransomware’

Gepubliceerd op 07 Aug, 2015

Symantec verwacht dat smartwatches het nieuwe doelwit worden van ransomware. Nu zijn Android smartwatches al slachtoffer van ransomware-aanvallen door de koppeling met een ander Android-apparaat, zoals een smartphone of tablet. Er is nog geen specifieke ransomware voor de smartwatches ontwikkeld, maar Symantec verwacht dat dit in de toekomst best het geval kan zijn.

Ransomware was oorspronkelijk ontwikkeld voor computers. Uit onderzoek van Symantec blijkt dat 89 procent van de ransomware zich richt op pc’s die draaien op Windows. Maar het informatiebeveiligingsbedrijf stelt dat dit snel zal veranderen aangezien pc-verkopen dalen en consumenten en bedrijven steeds meer afhankelijk worden van verbonden apparaten. Cybercriminelen grijpen deze kans aan en richten hun aanvallen steeds vaker op nieuwe apparaten, waaronder smartphones en tablets.

Smartwatch

Ook de smartwatch blijft niet buiten schot. Volgens Symantec kunnen de smartwatches van Android geïnfecteerd raken met ransomware door de koppeling met een ander Android-apparaat, waaronder telefoons en tablets. Om applicaties op een Android-smartwatch te installeren, moet deze eerst op een ander Android-apparaat worden geïnstalleerd. Wanneer dit apparaat door de gedownloade applicatie is geïnfecteerd met ransomware, dan wordt de smartwatch ook automatisch geïnfecteerd.

Symantec stelt dat er nog geen ransomware specifiek voor de smartwatch is ontwikkeld, maar dit zal waarschijnlijk in de toekomst wel het geval zijn. Daarnaast kunnen we ook ransomware verwachten in een nieuwe categorieën apparaten, waaronder koelkasten, televisies en camera’s.

Ransomware

Uit het onderzoek van Symantec blijkt dat de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Rusland het meest beïnvloed worden door ransomware. Nederland staat op nummer tien in de lijst. Daarnaast blijkt dat er gemiddeld driehonderd dollar aan losgeld wordt gevraagd. De favoriete betaalmethode voor locker ransomware zijn betaalvouchers en voor crypto ransomware zijn dit bitcoins.

Door: Computable

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.