Samsung verwacht fors minder winst na Note 7-fiasco

Gepubliceerd op 12 Oct, 2016

Samsung heeft naar aanleiding van het debacle rond de brandgevaarlijke Galaxy Note 7-smartphone zijn winstverwachting voor het derde kwartaal flink verlaagd.
Dat maakte het Zuid-Koreaanse technologieconcern woensdag bekend. Samsung voorziet nu een operationele winst van 5,2 biljoen won (4,2 miljard euro). Het bedrijf bracht vorige week nog een winstverwachting van 7,8 biljoen won (6,3 miljard euro) naar buiten. De omzetverwachting wordt bijgesteld van 49 biljoen naar 47 biljoen won. Het is nog onduidelijk wat voor effect de productiestop van de brandgevaarlijke smartphone in volgende kwartalen zal hebben.

Teruggeroepen

Dinsdag werd bekend dat de Galaxy Note 7 helemaal van de markt wordt gehaald. Het herfstvlaggenschip van Samsung werd al een keer teruggeroepen, maar ook vervangende exemplaren konden vlam vatten. Volgens de Amerikaanse consumentenwaakhond zijn alleen in de VS al 92 meldingen van ontploffende accu's binnengekomen, waarbij 26 mensen brandwonden opliepen. In Nederland heeft het toestel de markt niet bereikt. De vijfduizend mensen die de Note 7 al hadden besteld, kunnen kiezen voor een ander toestel of hun geld terug. Als compensatie geeft Samsung hen ook een gratis geheugenkaart.

Oorzaak

Ondanks een uitgebreid onderzoek door honderden werknemers lijkt Samsung nog altijd niet te weten wat het euvel in de Noet 7 precies heeft veroorzaakt. Het bedrijf dacht dat slecht ontworpen accu's achter het probleem zaten, meldt de New York Times woensdag op basis van bronnen binnen Samsung en documenten die bij een toezichthouder zijn ingediend. In die accu, van zusterbedrijf Samsung SDI, kon door een ontwerpfout kortsluiting optreden. Later bleek echter dat ook de accu's van de andere leverancier ATL onveilig waren. Samsung zou nog in het duister tasten over de oorzaak daarvan, en de honderden onderzoekers hebben het probleem nog niet kunnen reproduceren.

Complex

Volgens de New York Times mochten medewerkers van Samsung alleen offline met elkaar communiceren over het onderzoek naar de problemen met de Note 7, om te voorkomen dat er bewijs zou ontstaan dat kon worden gebruikt in rechtszaken en onderzoeken. E-mails over het onderzoek waren uit den boze. Accu-onderzoeker Park Chul-wan, die de documenten van de Koreaanse toezichthouder heeft ingezien, zegt dat het probleem met de Note 7 waarschijnlijk zeer complex is. "De Note 7 had meer functies en was complexer dan alle andere telefoons op de markt. In een race om de iPhone in te halen, lijkt Samsung er zo veel innovatie in te hebben gestopt dat het oncontroleerbaar werd."

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.