Qualcomm toont 5G-test met snelheid van 3 Gbps

Chipmaker Qualcomm heeft een testopstelling voor de mobiele netwerktechnologie 5G gemaakt, die werkt op een lage frequentie en waarmee een snelheid van 3 gigabit per seconde kan worden gehaald.

Bijzonder aan de techniek is dat het werkt op lage frequenties tot 6 GHz en dat de verbinding een vertraging in de dataoverdracht (latency) heeft van slechts één milliseconde, meldt EE Times maandag.

Qualcomm zal de techniek tonen op het Mobile World Congress in Shanghai, later deze week.

Veel bedrijven richten zich op 5G-technieken op hogere radiofrequenties, omdat daarmee een hogere snelheid kan worden gehaald. Hogere frequenties hebben echter een veel kleiner bereik.

Standaard

De 4G-netwerken die providers momenteel aanbieden hebben een minimale latency van 8 milliseconden. Die vertraging moet voor 5G worden verlaagd, zodat de techniek kan worden gebruikt voor meer soorten apparaten, zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. Daarbij moet informatie zeer snel kunnen worden verstuurd en verwerkt.

Er is nog geen standaard voor 5G. Het is nog niet duidelijk welke frequenties precies zullen worden gebruikt voor de techniek. Maar vermoedelijk wordt 5G een verzameling van verschillende technieken op verschillende frequenties, zodat veel verschillende toepassingen gebruik kunnen maken van een 5G-netwerk.

Deze zomer beginnen in Noord-Groningen verschillende tests met mogelijke 5G-technologieën. Providers hopen in 2020 te kunnen beginnen met de invoering van een standaard.