PO-raad pleit voor meer glasvezel op scholen

Gepubliceerd op 17 Aug, 2015

Basisscholen moeten zo snel mogelijk geld krijgen om glasvezelverbindingen aan te schaffen. Daarvoor pleit de PO-raad, dat de belangen van het basisonderwijs behartigt. Op dit moment heeft 59 procent van de basisscholen geen glasvezelverbinding. De raad trekt aan de bel omdat alle scholen in 2018 een snelle internetverbinding moeten hebben. In dat jaar starten alle groepen 8 met een digitale eindtoets.

Vooral buiten de grote steden moeten veel scholen het doen met een tragere verbinding. In totaal gaat het om zo'n vierduizend scholen. Enkele honderden scholen zouden alleen via een telefoonlijn internetten, meldt de NOS.

Uit cijfers blijkt verder dat één op de dertien scholen geen Wi-Fi heeft. Van de scholen die dat wel hebben, geeft een derde aan dat het Wi-Fi-signaal niet in de hele school te ontvangen is. 'Gezien de wettelijk opgelegde digitale eindtoets in 2018, een toets die wordt aangepast aan het niveau van ieder kind, is een snelle internetverbinding geen luxe, maar een verplichting', stelt de belangenorganisatie.

De raad verwacht dat niet alle scholen de middelen hebben om zelf de glasvezel aan te schaffen. De PO-raad wil daarom dat de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken, de provincies en de gemeenten geld beschikbaar stellen voor die scholen.

Online lesmateriaal

Volgens de PO-raad is de politiek zich nog niet voldoende doordrongen van de noodzaak van glasvezel voor alle basisscholen. 'Er is enorm veel lesmateriaal online beschikbaar gekomen de afgelopen jaren', zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad tegen de omroep. 'Dat vraagt steeds meer dataverbruik. In veel gevallen volstaat de verbinding die de school heeft niet meer.'

Er wordt ook gekeken naar samenwerkingsverbanden, waarbij gemeenten en bedrijven meebetalen aan de netwerken.

Door: Computable

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.