Pc-verkopen dalen minder hard dan verwacht
De pc-markt is in het tweede kwartaal van het jaar opnieuw gekrompen, maar minder hard dan analisten van tevoren hadden verwacht.

Volgens onderzoeksbureau Gartner werden 5,2 procent minder pc’s verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl IDC spreekt van een daling van 4,5 procent. IDC had een krimp van maar liefst 7,4 procent verwacht.

Noord-Amerika is de enige regio waar de pc-markt groeit, stellen de bureaus. In Europa en andere regio’s gaat het echter minder goed en zal dat vermoedelijk ook zo blijven, zegt onderzoeker Jay Chou van IDC.

“De beter dan verwachte resultaten in het tweede kwartaal van 2016 moeten niet worden geïnterpreteerd als voorteken van significante verbeteringen” voor de markt. Volgens Gartner zullen Brexit en de zwakke pond zorgen voor uitstel van grote pc-aankopen in het Verenigd Koninkrijk, waardoor de pc-markt in Europa zwak blijft.

Lenovo was in het tweede kwartaal opnieuw de grootste pc-verkoper, met ruim 13 miljoen verkochte exemplaren. Het bedrijf zag zijn verkopen echter afnemen en wordt steeds nauwer op de hielen gezeten door HP, met iets minder dan 13 miljoen verkochte toestellen.

De top vijf wordt afgerond door Dell, Asus en Apple.