Nokia komt met FastMile-systeem voor 4g in buitengebieden

Gepubliceerd op 27 Jan, 2016

Nokia heeft een op lte gebaseerd systeem uitgebracht met de naam FastMile, waarmee gebruikers in gebieden buiten het normale bereik van een lte-basisstation toch kunnen genieten van relatief snel internet zonder onderbrekingen.

Het systeem is bedoeld voor woonwijken waar geen bekabelde breedbandverbinding ligt en buitengebieden waar nauwelijks bereik is met 4g-verbindingen. De naam FastMile verwijst dan ook naar de 'laatste, te overbruggen mijl' om tot een goede verbinding te komen. Bij FastMile bevindt zich een antenne aan de buitenzijde van het huis die in verbinding staat met een router binnenshuis. Op die manier wordt de problematiek van muren met gewapend beton of andere verstoring voor een relatief goed 4g-signaal binnenshuis aangepakt.

Het systeem zou ook beter functioneren dan andere 4g-routers met een antenne buitenshuis omdat het signaal naar de router binnen doorgestuurd wordt via wifi en GigE. De antenne buiten wordt direct afgestemd op het dichtstbijzijnde lte-basisstation die de specifieke lte-a ran-configuratie ondersteunt voor vast draadloos breedband internet. Dit zou moeten zorgen voor een datadoorvoersnelheid die tot 2,5 keer hoger ligt dan via een normale mobiele netwerkverbinding. De verbinding maakt daarbij gebruik van ongebruikte hogere 'legacy'-frequenties van het lte-signaal in buitengebieden.

Nokia zal FastMile tonen op het Mobile World Congres eind februari. Of er al netwerkaanbieders zijn die interesse hebben getoond in de technologie is nog niet bekend.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.