Nokia gaat 4g-verbinding drones testen in Twente

Het Finse netwerkbedrijf Nokia gaat in Twente de 4g-verbinding van drones testen voor zijn Unmanned Aerial Vehicle Traffic Management-systeem. In Twente opent binnenkort een testcentrum voor drones, wat het voor de fabrikant een plek maakt om dronesystemen te testen.

Nokia en Space53 tekenen maandag een overeenkomst voor gebruik van het ‘dronevliegveld’ voor testen van Nokia’s veiligheidssystemen voor drones, meldt de regionale krant TC Tubantia. Het Finse netwerkbedrijf voorziet drones van een 4g-dongle en gps om zo locatiegegevens ook op grotere afstanden te kunnen doorsturen.

De Finse fabrikant is bezig met het testen van systemen voor vooral overheden om het luchtruim boven steden te monitoren op drones. Dat gebeurt via een regulier 4g-netwerk, maar dat kan ook op een eigen frequentie. Dan verloopt de verbinding eveneens via 4g-technologie lte.

Nokia zal de testlocatie voor drones op gezette tijden gaan afhuren om de testen te kunnen gaan doen. Met de overeenkomst is een investering van enkele tonnen in euro’s gemoeid. De gemeente Enschede schreef eerder dit jaar al dat Nokia interesse had getoond om ‘partner’ te worden bij het gebruiken van het ‘dronevliegveld’. “Potentiële gebruikers van het test- en ontwikkelcenter zijn zowel start-ups als gevestigde internationale bedrijven. Zo heeft Twente bijvoorbeeld een groot aantal mkb-high-tech bedrijven, maar ook grote spelers met een sleutel in drone-applicatieontwikkeling. Naast het testen van nieuwe toepassingen op basis van bestaande rpas, bijvoorbeeld de drones voor de brandweer of voor T-Mobile, zullen ook geheel nieuwe rpas worden ontwikkeld. Naast kleinere spelers als Clearflight Solutions, hebben ook partijen als Nokia en PUCA (onderwijs) uitgesproken partner te willen worden in dit nieuwe concept.”