Nieuwe versie Android geeft gebruikers meer controle over notificaties
Google heeft software-ontwikkelaars toegang gegeven tot Android O, de opvolger van het huidige Android Nougat. Het systeem kent niet veel radicale veranderingen, maar geeft gebruikers wel meer controle over de notificaties die zij te zien krijgen.

Gebruikers kunnen de notificaties opdelen in zogeheten notificatiekanalen die elk apart in te stellen zijn, schrijft Google op zijn blog. Zo kunnen gebruikers er bijvoorbeeld voor kiezen alleen notificaties van apps met technieuws te ontvangen en de rest van de nieuwsapps uitsluiten van het geven van push-notificaties.

Android O geeft deelnemende ontwikkelaars daarnaast de mogelijkheid om hun apps die in de achtergrond draaien, gelimiteerd gebruik te laten maken van energie verbruikende achtergronddiensten als locatiediensten.

Ook hebben video-apps in Android O straks de mogelijkheid om in een klein venstertje in een hoek van het scherm af te blijven spelen terwijl de gebruiker een andere app opent, ongeveer zoals dat nu al in de YouTube-app gaat.

Ontwikkelaars die mee willen doen, kunnen de previewversie van Android O voor hun Nexus of Pixel downloaden. Google wil de nieuwe versie van Android in de herfst van 2017 uitbrengen. Het is nog niet duidelijk wat de officiële naam van het besturingssysteem wordt.