Nederlandse ziekenhuizen meldden dit jaar 304 datalekken

Gepubliceerd op 24 Nov, 2016

Nederlandse ziekenhuizen hebben tot nu toe 304 keer melding gemaakt van een datalek, schrijft Trouw op basis van gegevens van de privacytoezichthouder. De lekken zouden voornamelijk ontstaan door 'menselijke fouten en onbeveiligde verbindingen'.

De Autoriteit Persoonsgegevens wilde geen verdere details verstrekken over de meldingen, omdat anders individuele ziekenhuizen identificeerbaar zouden zijn, schrijft de krant. In totaal ontving de toezichthouder tot nu toe 4700 meldingen van datalekken, waarvan een kwart uit de zorgsector komt. De ziekenhuizen maken daar weer deel van uit. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen stelt in een reactie aan de krant dat het moeilijk in te schatten is of het om een grote hoeveelheid meldingen gaat, omdat de meldplicht datalekken pas sinds begin dit jaar van kracht is. Daardoor zijn er geen gegevens om de aantallen tegen af te zetten. Bovendien zou er een 'grote mate van alertheid' zijn en zou er ook bij twijfel een melding van een datalek worden gemaakt. In oktober bleek onder andere dat een privé-laptop met de gegevens van 504 patiënten was gestolen van een medewerker van het Isala-ziekenhuis. Begin dit jaar kwam naar buiten dat de gegevens van 200.000 patiënten via internet te benaderen waren van Nederlandse en Belgische ziekenhuizen.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.