Nederlanders in 2016 minst vaak getroffen door cybercriminaliteit
Nederlandse computergebruikers werden in 2016 wereldwijd het minst vaak getroffen door cyberaanvallen en andere vormen van online criminaliteit.

In Nederland zouden rond de 2,4 miljoen mensen zijn getroffen door cybercrime, blijkt uit onderzoek van antivirusbedrijf Symantec. Voor het onderzoek zijn ruim 20.000 mensen uit 21 landen ondervraagd.

Zo’n 14 procent van alle Nederlanders zou te maken hebben gehad met cybercriminaliteit. Dat is het laagste percentage onder alle landen die werden meegenomen in het onderzoek.

De onderzoekers spraken met inwoners in de verschillende Europese landen, de Verenigde Staten en Azië. Rusland en veel Afrikaanse landen zijn niet behandeld.

Indonesië

Inwoners van Indonesië lopen het grootste risico om slachtoffer te worden van een cybercrimineel. Daar is in 2016 zo’n 59 procent van het land door een digitale aanval getroffen.

In de Verenigde Staten is 39 procent van de inwoners slachtoffer van cybercrime. Daarmee lopen Amerikanen het hoogste risico van alle ontwikkelde landen uit het onderzoek.

Wereldwijd had gemiddeld 31 procent van de bevolking in 2016 last van cybercriminelen. Het zou daarbij gaan om 689,4 miljoen slachtoffers. Deze online aanvallen zorgden gezamenlijk voor 125,9 miljard dollar aan onkosten.