Mobiel dataverbruik stijgt naar nieuwe recordhoogte
Nederlanders hebben in het derde kwartaal van 2016 opnieuw een recordhoeveelheid MB’s verbruikt via mobiele netwerken.

Het dataverbruik via 3G en 4G steeg in de maanden juli tot en met september naar ruim 50 petabyte (50.000 gigabyte). Dat is bijna 16 procent meer dan een kwartaal eerder, blijkt vrijdag uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt.

Ook het sms-volume groeide, naar 869 miljoen berichten. Het aantal belminuten daalde ten opzichte van het tweede kwartaal licht naar rond de 7,5 miljard. Dat is wel meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Voor het eerst zijn er meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens met glasvezelinternet. Daarvan heeft iets meer dan een derde ook een snelle internetverbinding van ruim 100 Mbps. Ongeveer de helft van de glasvezelklanten heeft een verbindingssnelheid van tussen de 30 en 100 Mbps.

Er zijn nu ruim 750.000 Nederlandse huishoudens met een zogenoemd ‘quad play’-abonnement, waarin vast internet, televisie en bellen wordt gecombineerd met een mobiel abonnement. Ruim 4 miljoen huishoudens maken gebruik van ‘triple play’, met alleen de drie vaste diensten.