Microsoft stopt officieel met project om Android-apps naar Windows 10 te porten

Microsoft stopt officieel met project Astoria, dat had als doel had om Android-apps naar het Windows-platform te porten. Astoria was een van de vier Bridge-projecten. Het bedrijf gaat wel door met het project om iOS-apps naar Windows 10 te brengen.

Microsoft meldt het stoppen met Astoria in een update over de vier Bridge-projecten. “We hebben veel feedback ontvangen en om twee Bridge-technieken te hebben om code van mobiele besturingssystemen naar Windows te brengen was onnodig en de keuze kon verwarrend zijn”, schrijft Kevin Gallo, group program manager bij Microsoft.

Microsoft richt zich daarom op Project Islandwood, oftewel de Bridge voor iOS. Het bedrijf raadt ontwikkelaars aan die plannen hebben hun apps naar Windows te porten, naar de iOS-bridge te kijken en naar Xamarin. Het Xamarin Platform maakt het mogelijk om in C# apps te ontwikkelen die native draaien op iOS, Android, Mac en Windows. Microsoft heeft Xamarin overgenomen.

Vorig jaar november viel al op dat het wel erg stil was rond Project Astoria. Het gerucht ging toen dat het teveel mankracht vergde bij Microsoft en het te weinig opleverde. Via Project Astoria konden ontwikkelaars Android-apps beperkt porten: alleen naar Windows 10 Mobile dankzij een Android-runtimelayer in dat OS en het werkte lang niet bij iedere app. Bij de andere projecten wil Microsoft oude Windows-programma’s naar het nieuwe platform overhevelen en web-apps in Windows 10 integreren.

Door: Tweakers