Microsoft is bijna klaar met de grote schoonmaak

Gepubliceerd op 01 Jul, 2015

Weet u zeker dat u deze onderdelen naar de prullenbak wilt verplaatsen? Ja/Nee.

Die waarschuwing zagen Windows-gebruikers jarenlang als ze bestanden weggooiden. Microsoft-topman Satya Nadella had geen bedenkingen toen hij deze week opnieuw twee onderdelen verwijderde. Met de verkoop van een groot deel van de advertentietak en de kaarttechnologie van Bing Maps wil Microsoft zich beter kunnen concentreren op de belangrijkste divisies. Dat zijn kantoorsoftwarepakket Office, de servertechnologie en Windows 10, dat eind deze maand verschijnt. De Xbox-tak behoort voorlopig ook tot de kernactiviteiten.

De opruimwoede past in de lijn die Nadella, sinds anderhalf jaar de baas van Microsoft, eerder inzette. Hij is niet bang om erfenissen van zijn voorganger Steve Ballmer te beëindigen en heeft net de grootste reorganisatie uit de geschiedenis van Microsoft afgerond, waarbij 18.000 banen verdwenen.

Wat gaat er in de prullenbak?

1. Daar gaat de advertentietak

Microsoft verkoopt het gros van de advertentieactiviteiten aan de Amerikaanse internetportal AOL, onderdeel van Verizon. In ruil daarvoor schakelt AOL over op zoektechnologie van Microsoft Bing en gaat het contract met Google de deur uit. AOL wil ook de 1.200 medewerkers van Microsofts advertentieafdeling overnemen.

De verkoop betekent het einde van de jarenlange, vruchteloze pogingen om Google bij te benen op de advertentiemarkt. De online activiteiten bleven altijd een verliespost. Microsoft blijft nog wel advertenties bij zoekresultaten in Bing verkopen maar AOL gaat advertenties verkopen op MSN-sites en Xbox spelcomputers.

NH010715__203_1____1@callisto_id-20150630T175550

2. Daar gaat Bing Maps

Microsoft verkoopt een belangrijk deel van de kaarttechnologie aan taxidienst Uber, dat wil uitgroeien tot een logistieke dienst. Tot nu toe baseert Uber zich op Google Maps. Maar de afstand met Google, een van de investeerders in Uber, groeit nu Google zijn eigen bezorgdienst wil beginnen en – net als Uber – aan zelfrijdende auto’s sleutelt.

3. Daar gaat Stephen Elop

Afgelopen week kregen voormalige leidinggevenden bij Microsoft te horen dat ze konden vertrekken. De meest opvallende ontslagbrief was die aan Stephen Elop. Deze Canadees leidde vroeger Microsofts zakelijke softwaretak, werd de eerste niet-Finse baas van Nokia en werd na de overname van Nokia’s smartphonetak in 2013 weer teruggehaald naar Microsoft.

Elop wordt opgevolgd door Terry Myerson, die de Windows en Device Group gaat leiden – alle hardware die op Windows draait, inclusief Xbox, de Surface tablets en Microsofts eigen smartphones. Ook de Hololens, een bril die een virtuele laag over de omgeving projecteert, moet door deze divisie ontwikkeld worden.

4. Daar gaat Internet Explorer

Internet Explorer, sinds de jaren negentig de meest gebruikte webbrowser, verdwijnt en wordt vervangen door de een nieuwe browser (Edge heet die, zodat het beroemde ‘e’-logo kan blijven).

In Windows 10 wordt ook de verregaande verbouwing van Windows 8 teruggedraaid en kunnen gebruikers makkelijker de vertrouwde Startknop en bureaublad terugvinden. Andere Microsoft producten die verdwenen: afgelopen najaar verving Skype – een aankoop uit 2011 – de zakelijke chatsoftware Lync. Ook Windows RT (een afgeslankte variant van Windows voor ARM-chips) ging eruit. Dit nadat Microsoft 900 miljoen dollar moest afschrijven op een eigen tablet met Windows RT.

En wat komt er?

Niet langer houdt Microsoft zijn beste producten alleen voor het Windows-besturingssysteem. Beloftevolle applicaties voor smartphones komen meteen voor Apple iOS en Android uit. Windows op mobiele telefoons heeft amper marktaandeel veroverd. Dat wil niet zeggen dat andere Microsoft software niet kan scoren op mobiele telefoons en tablets.

Om die reden kocht Microsoft afgelopen maanden populaire apps als Wunderlist, Sunrise en Accompli: na zo’n grote schoonmaak is er weer ruimte voor iets nieuws.

Bron: NRC

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.