Microsoft gaat data Europeanen in Duitsland bewaren
Microsoft gaat de data van Europeanen opslaan in datacentra in Duitsland, om zijn klanten te beschermen tegen surveillance van de VS.

Dat meldt FT woensdag. Microsoft zet in Duitsland nieuwe datacentra op, die onder toezicht staan van telecomprovider Deutsche Telekom.

Op die manier zou de data van Europese Microsoft-klanten zowel technisch als juridisch in Europese handen bewaard worden, en zo buiten het bereik van de VS vallen.

Het is voor het eerst dat een groot technologiebedrijf op een dergelijke manier maatregelen neemt om de informatie van zijn klanten buiten het bereik van de Amerikaanse spionageprogramma’s te houden.

Bijbetalen

De Duitse datacentra gaan eind 2016 open, en zullen alleen worden gebruikt om de informatie van Europese Microsoft-gebruikers op te slaan.

Wel zal het gebruik van die Europese datacentra meer kosten dan de huidige clouddiensten van Microsoft.

Dat zou het gevolg zijn van een regeling waarbij Microsoft juridisch gezien niet aansprakelijk kan worden geacht voor de data van zijn Europese klanten.

Overheden die toch toegang tot de data zouden willen, zouden dat dan volgens Duitse privacywetten en via Duitse autoriteiten moeten regelen.

Nederlands datacentrum

Woensdag werd ook een nieuw Microsoft-datacentrum in het Nederlandse Middenmeer in gebruik genomen.

Dat centrum wordt gebruikt voor clouddiensten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het centrum is een aanvulling op het Microsoft-datacentrum in Ierland.

Dat Ierse centrum staat nog wel onder beheer van Microsoft. In de VS probeert de overheid middels een rechtszaak toegang te krijgen tot e-mails van een Amerikaan die op die Ierse server is opgeslagen.