Maersk en andere bedrijven getroffen door cyberaanval
Bedrijven in verschillende landen zijn getroffen door een grootschalige nieuwe cyberaanval. Het gaat onder meer om een containeroverslagbedrijf in Rotterdam, maar ook allerlei Oekraïense firma’s en het Russische oliebedrijf Rosneft.

Bij de aanval lijkt een nieuwe variant van de zogenoemde Petya-ransomeware te worden gebruikt. Op foto’s is te zien dat dezelfde melding in ieder geval wordt getoond op getroffen computers van het Oekraïense energiebedrijf Kyivenergo en het Rotterdamse APM Terminals.

De aanval lijkt te zijn begonnen in Oekraïne; daar zijn veel bedrijven in verschillende sectoren getroffen. In Kiev werd personeel van Kyivenergo opgedragen om alle computers zo snel mogelijk uit te schakelen, meldt de Kyiv Post. Ook branchegenoot Ukrenergo zou een doelwit zijn, maar zou tot op heden nog niet ernstig zijn getroffen.

Volgens de centrale bank van Oekraïne worden er ook cyberaanvallen gericht op meerdere commerciële banken uitgevoerd, via een “onbekend virus”. De banken zouden moeite hebben met het verwerken van betaalverzoeken, meldt Reuters.

Rotterdam

In Rotterdam werd containerbedrijf APM Terminals getroffen, waardoor al het werk is stilgelegd. Ook moederbedrijf Maersk zegt te maken te hebben met een grootschalige cyberaanval. Maersk bevestigt dat de it-systemen bij meerdere vestigingen en bedrijfsonderdelen plat liggen, maar noemt geen oorzaak. Een medewerker van Maersk Bombay publiceerde een foto waarin te zien is dat het om ransomware gaat. Het bedrijf doet onderzoek en belooft meer informatie vrij te geven zodra meer bekend is.

Volgens beveiligingsonderzoeker Ricky Gevers lijkt het om een variant van de Petya-ransomware te gaan.

Maersk ransomware

Geen tv

In Oekraïne staat de televisiezender Channel 24  op dit moment op zwart. Volgens BBC-journalist Euan MacDonald is ook dat een gevolg van cyberaanvallen. Personeel van telecomprovider Lifecell is naar huis gestuurd, omdat alle computers na een aanval binnen het bedrijf uitgeschakeld moesten worden.

Het is onduidelijk door wie de aanvallen zijn uitgevoerd. Rusland heeft bij eerdere aanvallen ontkend Oekraïense instanties te hacken. De Russische oliegigant Rosneft zou ook doelwit zijn van een “grote cyberaanval”, meldt AFP.