Lenovo kondigt Moto Z met opklikbare modules aan

Lenovo heeft de Moto Z aangekondigd: een smartphone die zich moet onderscheiden met Moto Mods. Dit zijn modules die op het toestel geklikt kunnen worden en extra functionaliteit toevoegen, zoals speakers, een additionele accu of een beamer.

De Moto Z heeft een behuizing van aluminium en roestvrij staal en is 5,2mm dik. Door deze geringe dikte heeft de 3,5mm-audioconnector het veld moeten ruimen. Gebruikers dienen de meegeleverde usb-c-naar-3,5mm-audioadapter te gebruiken om hun koptelefoon aan te sluiten.

Het toestel heeft een 5,5″-scherm met resolutie van 2560×1440 pixels. De processor is een Snapdragon 820 van Qualcomm en het toestel heeft 4GB ram en 32GB of 64GB opslaggeheugen van het ufs-type. Lenovo heeft de Moto Z van een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en laser-autofocus aan de achterkant voorzien. Daarnaast is er een 5-megapixelversie aan de voorzijde en een accu met capaciteit van 2600mAh.

Lenovo Moto Z Lenovo Moto Z Lenovo Moto Z Lenovo Moto Z

Naast de reguliere Moto Z komt het bedrijf met een Force-variant met extra stevig scherm dankzij de ShatterShield-techniek. Eerder kwam de Moto X Force hier mee uit. Naast dit stevige scherm is de accucapaciteit met 3500mAh groter en bovendien heeft deze smartphone een 21-megapixelcamera. Door dit alles is dit toestel wel wat dikker, 7mm, en zwaarder, 163 gram versus 136 gram.

Lenovo Moto Z ForceLenovo Moto Z ForceLenovo Moto Z ForceLenovo Moto Z Force

De Moto Z-modellen moeten zich vooral onderscheiden dankzij de aanwezigheid van de MotoMods-connector aan de achterkant. Deze is gecombineerd met magneten zodat covers geklikt kunnen worden die functionaliteit toevoegen. Bij introductie zijn dat de JBL SoundBoost met extra speakers, de Insta-Share Projector voor projectieweergave en een Power Pack die extra accuduur toevoegt. Daarnaast komen er reguliere covers om het uiterlijk aan te passen. Lenovo belooft dat de Moto Mods ook gecombineerd kunnen worden met toekomstige Moto Z-modellen.

Lenovo Moto ModsLenovo Moto ModsLenovo Moto ModsLenovo Moto Mods

Lenovo stimuleert bedrijven om Mods te maken met eigen incubator-programma en de Moto Mods Developer Kit. Deze zomer komt de Moto Z in de VS beschikbaar. In september volgt de release in de rest van de wereld. De Moto Z Force komt in de VS eveneens in de zomer maar over een release in andere landen zegt Lenovo nog niets.

Steeds meer fabrikanten experimenteren met het in bepaalde mate modulair maken van smartphones. Google werkt hier aan bij zijn Project Ara, LG heeft met de G5 een toestel met modules en ook Fairphone heeft een deels modulaire telefoon.