KPN, Vodafone en T-Mobile beloven 5g in 2020 als EU netneutraliteit verzwakt

Gepubliceerd op 07 Jul, 2016

Een groep providers waaronder in elk geval KPN, Vodafone en T-Mobile hebben in een manifest beloofd om 5g sneller in te voeren als de EU de regels rondom netneutraliteit verzwakt. Bovendien willen de providers dat de EU WhatsApp ook houdt aan alle regels van een provider.

De providers beloven dat als de EU de regels rondom netneutraliteit verzwakt, zij 5g zullen aanbieden in minimaal één stad in elke EU-lidstaat in 2020, meldt de zakelijke krant Financial Times. Dat is een paar jaar eerder dan providers tot nu toe dachten. Tot nu toe was het idee dat 5g pas zou komen na 2022. Het manifest staat niet online, maar de ETNO, een samenwerkingsverband van Europese providers, heeft wel een statement online gezet over de oproep. In elk geval KPN, Vodafone en T-Mobile hebben het manifest ondertekend. Tweakers kon de overige providers in de Benelux niet op tijd bereiken. Naast dat providers beloven sneller 5g aan te bieden als de EU de regels rondom netneutraliteit verzwakt, willen zij ook dat Europese autoriteiten aanbieders als WhatsApp en Skype aan dezelfde regels houden als telecomproviders, aangezien zij met voip- en chatfuncties dezelfde functionaliteit aanbieden als providers doen met bellen en sms'en. Marietje Schaake, Nederlandse lid van het Europees Parlement voor D66, denkt niet dat de Europese politiek in zal gaan op de ruil van zwakkere netneutraliteitsregels voor snellere 5g. "Telco's zijn al jaren deze dreigingen aan het afdraaien", aldus de Europese politica. De reden dat providers het proberen, is vermoedelijk omdat Europa voorop wil lopen met 5g, om zo economische ontwikkeling te stimuleren.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.