KPN houdt praktijkproef met vdsl2-opvolger voor 400Mbit/s over koper

Gepubliceerd op 05 Jul, 2016

KPN start in oktober met praktijkproeven voor de Vplus-technologie die downloadsnelheden van 400Mbit/s over koper mogelijk moet maken. In eerste instantie zorgt de opvolger van vdsl2 voor 200Mbit/s over een enkel aderpaar.

KPN houdt de proef met Vplus, of 'Super Vectoring' vanaf begin oktober op drie locaties in Rotterdam en een in Haarlem. "De nieuwe technologie testen we eerst uitvoerig over één aderpaar", meldt KPN Wholesale. Daarbij zijn snelheden van 200Mbit/s down en 30Mbit/s up mogelijk. In de toekomst moet de combinatie van twee koperen aderparen deze snelheden verdubbelen. Vplus is de opvolger van de huidige vdsl2-techniek die KPN gebruikt, bekend als vdsl2 profiel 17a bonded vectoring. De vectoring-algoritmes verlagen hierbij de invloed van ruis op koperkabels, terwijl bij pair bonding twee aderparen worden gecombineerd voor hogere snelheden. Hierdoor weet KPN nu al theoretisch 200Mbit/s over koper aan te bieden. Dankzij Vplus moet de snelheid toenemen tot 400Mbit/s. Om de hogere snelheden te bereiken vergroot Vplus het frequentiebereik van 17MHz van vdsl2 naar 35MHz. De techniek is compatibel met vdsl2 17a-vectoring en kan naast die technologie in een netwerk gebruikt worden. De snelheidswinst van Vplus is afhankelijk van de afstand tot de wijkkast: bij afstanden groter dan 550 meter neemt de winst ten opzichte van vdsl 17a af. Vplus is ontwikkeld door Alcatel Lucent. Voor kortere afstanden tot de wijkkast is G.fast met theoretische snelheden tot misschien 1Gbit/s de technologie van de toekomst voor koper. KPN snellere dsl

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.