Intel steekt 50 miljoen dollar in TU Delft voor ontwikkeling kwantumcomputer

Gepubliceerd op 03 Sep, 2015

Chipfabrikant Intel investeert 50 miljoen dollar (zo'n 44,5 miljoen euro) in QuTech, het onderzoeksinstituut van TU Delft en TNO dat zich richt op de ontwikkeling van kwantumcomputers.
Dat laten de twee bedrijven donderdag weten. De investering zal vooral worden gebruikt om voortgang te boeken op het gebied van gegevensverwerking. Als deel van de tienjarige samenwerking zal Intel het onderzoek van Qutech bovendien technisch ondersteunen. Eerder stak Microsoft al geld in het Nederlandse onderzoeksinstituut. "We hebben wereldwijd rondgezocht. De TU Delft maakt onderdeel uit van een kleine groep projecten die wij interessant vinden", aldus Mike Mayberry, Intel vice president en managing director van Intel Labs, tegenover NU.nl.

Nationaal Icoon

Bovenop de investering van Intel doet het ministerie van Economische Zaken een extra bijdrage van 11 miljoen dollar. Daarmee komt het totale bedrag uit op (omgerekend) zo'n 55 miljoen euro. Het kabinet heeft Qutech in 2014 bestempeld als nationaal icoon, wat inhoudt dat de organisatie moet zorgen voor toekomstige welvaart en het oplossen van wereldwijde vraagstukken.

Qubits

De ontwikkeling van kwantumcomputers kan een grote sprong vooruit betekenen voor de rekenkracht van computers. Normale computers werken met bits, die een waarde van 0 of 1 kunnen hebben. Kwantumcomputers werken met zogenoemde qubits, die in een 'superpositie' van beide toestanden tegelijk kunnen belanden. Waar normale computers berekeningen achter elkaar moeten uitvoeren, zouden kwantumcomputers verschillende berekeningen tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Daardoor ze veel sneller zijn dan de computers die we nu hebben. Daardoor zouden veel ingewikkeldere berekeningen worden uitgevoerd dan nu mogelijk is, zoals bij een simulatie van een wereldwijde financiële crisis of het ontwikkelen van medicijnen.

Vijftien jaar

"Dit is een langetermijnproject", zegt Mayberry. "Het zal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat er een volledig werkende quantumcomputer is, maar de praktische en theoretische onderzoeksinspanningen die we vandaag aankondigen zijn een belangrijke mijlpaal in het streven om dit doel te bereiken”, aldus de Intel-topman.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.