ICT-branchevereniging bezorgd over hacken buitenland door 'terughackwet'

Gepubliceerd op 24 Dec, 2015

ICT-bedrijfsbranchevereniging ICT Nederland maakt zich zorgen over de voorgenomen bevoegdheid van de politie voor het hacken van computers in het buitenland, die in de Wet computercriminaliteit III (de 'terughackwet') opgenomen is.
Die wet werd dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. ICT Nederland beticht donderdag in een reactie de Nederlandse overheid ervan zich met die wet "achter de digitale dijken terug te trekken".
"In plaats van informatie over kwetsbaarheden te stimuleren, gebruiken ze het om zelf te hacken", luidt de verklaring. "En in plaats van internationale samenwerking te bevorderen, geven ze de politie de bevoegdheid om ook buiten Nederland in te breken op systemen. Deze houding staat haaks op de rol die Nederland voor zichzelf ziet als aanjager van cyberdiplomatie." Ook maakt ICT Nederland zich zorgen over de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland voor ICT-bedrijven. De branchevereniging vreest dat de terughackwet die aantrekkelijkheid aantast. "Vertrouwen in ICT is essentieel om deze positie te behouden. Aspecten uit de Wet Computercriminaliteit III zijn schadelijk voor dit vertrouwen", aldus de vereniging.

Ongeloofwaardig

ICT Nederland vindt dat de wet Nederland ongeloofwaardig maakt. "Nederland kan niet geloofwaardig pleiten voor internationale samenwerking, om vervolgens op eigen houtje in te breken op systemen als die samenwerking haar niet snel genoeg gaat." De terughackwet was al sinds 2013 in de maak, maar werd dinsdag pas naar de Kamer gestuurd. Er waren een aantal opvallende veranderingen ten opzichte van de conceptwet uit 2013. Zo is het helen van computergegevens apart strafbaar gesteld en is de ontsleutelplicht eruit gehaald. Die plicht moest verdachten verplichten om hun eigen versleutelde gegevens te ontsleutelen.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.