Herstel voor smartphonetak Samsung na terugroepactie Note 7
Samsung heeft zijn winst in het vierde kwartaal zien groeien. Sterke chipverkopen waren belangrijk voor het bedrijf, en de terugroepactie van de Galaxy Note 7 lijkt niet voor permanente schade te hebben gezorgd in de mobiele tak.

De operationele winst van het hele concern steeg naar 9,22 biljoen won (7,4 miljard euro), het beste resultaat sinds 2013. De nettowinst was omgerekend 5,7 miljard euro.

In het vierde kwartaal was de omzet 53,33 biljoen won (42,6 miljard euro), gelijk aan een jaar eerder.

Meer dan de helft van de winst werd bijgedragen door de tak van Samsung die chips maakt. Onder meer SSD-opslaggeheugen deed het goed door beperkt aanbod in de markt en ook het DRAM-werkgeheugen voor pc’s, smartphones en datacenters was in trek.

De schermentak van Samsung zag zijn winst ook flink stijgen door toegenomen vraag naar OLED-schermen voor mobiele apparaten en grote ultra hd-displays voor televisies.

Smartphones

Op smartphonegebied zag Samsung zijn omzet iets krimpen, maar zijn winst stabiel blijven ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal werd nagenoeg alle winst op de smartphonetak weggevaagd door het terugroepen van de defecte Galaxy Note 7, maar in het laatste kwartaal van 2016 noteerde de afdeling weer een gezonde winst van 2,5 biljoen won (2 miljard euro).

Volgens Samsung blijven de Galaxy S7 en S7 Edge goed verkopen en wordt ook meer winst gemaakt uit goedkopere telefoons als de Galaxy A- en J-reeks.

Veiligheid

In het komende jaar zegt Samsung te focussen op de veiligheid van zijn smartphones, naast “gedifferentieerd design en innovatieve functies” om meer smartphones te verkopen. Naar verluidt zal de Galaxy S8 worden voorzien van een nagenoeg randloos scherm en een slimme stemassistent met de naam Bixby.