Google wil wachtwoordloze logins aan het eind van het jaar mogelijk maken

Gepubliceerd op 23 May, 2016

Google wil nog voor het eind van het jaar inloggen op Android-apparaten zonder gebruik van een wachtwoord mogelijk maken. Het heet Project Abacus en draait continu op de achtergrond om bepaalde patronen te verzamelen.

Die patronen functioneren als een systeem om de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Voordat het in de handen van ontwikkelaars komt, gaat Google het systeem eerst testen met enkele 'zeer grote financiële instellingen' schrijft Techcrunch naar aanleiding van een keynote die Daniel Kaufman, het hoofd van Googles onderzoeksinstituut ATAP, op Google I/O gaf. De patronen die het systeem Project Abacus gebruikt vat Google samen onder de 'Trust Score'. Deze score wordt berekend uit de manier van lopen, locatie en manier van typen, maar let ook op specifieke eigenschappen van iemands spraak, gezichtsherkenning en andere onderdelen. Als het systeem er niet zeker van is of het inderdaad om de juiste persoon gaat, kan alsnog om een wachtwoord of pincode gevraagd worden. Als het systeem niet helemaal zeker is van iemands identiteit, dan kan het terugvallen op wachtwoorden of pincodes. Ook kunnen verschillende applicaties verschillende Trust Scores vereisen, zo zal een spelletje om een minder hoge score vragen dan een bankapplicatie. Het systeem kan ook andersom werken, namelijk als iemand onrechtmatig toegang weet te verkrijgen tot een telefoon, dan kan het systeem aanvoelen dat het niet de eigenaar is en bepaalde applicaties ontoegankelijk maken. Het project werd op Google I/O in 2015 al geïntroduceerd en moest ervoor gaan zorgen dat het niet meer nodig was voor gebruikers om een wachtwoord of pincode in te voeren. Het systeem maakt daarbij gebruik van biometrische gegevens ten faveure van two-factor-authenticatie. De api die is ontstaan uit het onderzoek binnen Project Abacus heet de Trust API en zal vanaf volgende maand getest worden bij enkele financiële instellingen. Kaufman hoopt dat het project aan het eind van het jaar ver genoeg is om door ontwikkelaars toegepast te worden in hun apps. Het systeem werd afgelopen jaar al getest op 33 universiteiten in de Verenigde Staten. Het lijkt een beetje op het Smart Unlock-systeem wat Google vorig jaar introduceerde op I/O. Bij Smart Unlock kan een Android-apparaat makkelijk ontgrendeld worden als het in een veilige omgeving is, bijvoorbeeld op basis van locatie of in combinatie met bluetooth. Door: Tweakers.net

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.