Google presenteert nieuwe Nexus-toestellen en Pixel-tablet

Gepubliceerd op 30 Sep, 2015

Google heeft twee nieuwe Nexus-toestellen gepresenteerd. De Nexus 5X van LG krijgt een scherm van 5,2 inch en de Nexus 6P van Huawei is met een schermgrootte van 5,7 inch iets groter.
De Nexus-toestellen werden zoals gebruikelijk getoond in combinatie met een nieuwe Android-versie. Beide smartphones draaien direct op Android 6.0 (Marshmallow). In die nieuwe versie, die al in juni werd gepresenteerd, worden onder meer extra privacy-opties geïntroduceerd. Het wordt mogelijk om per app te bepalen welke gegevens mogen worden ingezien, en deze permissies individueel in te trekken. Ook wordt de slimme assistent Google Now verbeterd. Deze is op elk scherm op te roepen en biedt vervolgens contextuele informatie.

Specificaties

Het Huawei-toestel is qua specificaties het indrukwekkendst, met een Snapdragon 810-chip, resolutie van 2560 bij 1440 pixels en accucapaciteit van 3.450 mAh. Er verschijnen varianten met 32, 64 en 128 GB opslagruimte. De Nexus 6P heeft een ronde vingerafdrukscanner aan de achterkant. Dat geldt ook voor de Nexus 5X van LG, die verder bescheidenere specificaties heeft.

Nexus 6P

Dat toestel heeft een Snapdragon 808-chip en een full hd-resolutie. Het instapmodel wordt voorzien van 16 GB opslag, maar er verschijnt ook een versie met 32 GB opslag.

Camera

Beide nieuwe Nexus-smartphones hebben dezelfde camera van 12 megapixels met een f/2.0-diafragma en laserautofocus. Tijdens de presentatie legde Google uitgebreid de nadruk op de grote pixelgrootte van de camera, die de kwaliteit van foto's in het donker moet verbeteren. Met beide toestellen is het ook mogelijk om slowmotionvideo's op te nemen en via Google Photos te delen. De Nexus 6P heeft een selfiecamera van 8 megapixel, waar de 5X het moet doen met 5 megapixel. Opladen doen beide smartphones via een usb-c-poort. Bij de 5X moet tien minuten opladen zorgen voor 40 procent accuduur, terwijl eenzelfde laadtijd bij de 6P liefst zeven gebruiksuren zou toevoegen.

Nexus 5X

Beide telefoons meten constant bewegingen met een speciale energiezuinige processor, waardoor het mogelijk is om notificaties te zien door de smartphone een kleine por te geven. Het is onduidelijk of deze zogenoemde 'Sensor Hub' nog andere functies krijgt.
De Nexus-toestellen verschijnen in oktober in de VS. Mogelijk volgt Nederland iets later. De Nexus 5X krijgt in de VS een prijs van minstens 379 dollar en de Nexus 6P is verkrijgbaar vanaf 499 dollar. Een woordvoerder van Google wilde nog niets zeggen over de Nederlandse prijzen, maar volgens bronnen van Androidworld begint de Nexus 5X hier bij 479 euro en zal de 6P minstens 649 euro kosten.

Pixel C

Google onthulde dinsdagavond ook de Pixel C-tablet, die door het bedrijf zelf wordt gemaakt. Het is voor het eerst dat Google zelf een tablet maakt. Eerder bouwde de Android-maker al wel twee varianten van de Chromebook Pixel, die gebruikmaken van het eigen laptopbesturingssysteem Chrome OS. De Pixel C verschijnt met een speciaal toetsenbord dat snel kan worden losgekoppeld. Aan elkaar vastgekoppeld is het scherm verstelbaar, zodat verschillende kijkhoeken kunnen worden bereikt. De exacte specificaties van het apparaat zijn nog onduidelijk, al krijgt de tablet in ieder geval een usb-c-aansluiting. Het apparaat verschijnt ook pas later in het jaar, voor een prijs van 499 dollar (440 euro) in de VS. Het toetsenbord kost nog eens 149 dollar. Het is onduidelijk of Google van plan is meer Pixel-apparaten te maken, maar in dinsdag beschikbaar gemaakte persmaterialen lijkt Google daar wel op te wijzen. "We denken dat gebruikers zowel laptops als tablets willen, dus die zullen we allebei blijven aanbieden. We willen onze Pixel-reeks graag uitbreiden in zowel Chromebooks als Android-tablets."

Google Pixel C

Google Pixel C

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.