Facebook-onderzoekers ontwikkelen supersnel laserinternet

Gepubliceerd op 20 Jul, 2016

Onderzoekers van Facebook denken lasers te kunnen gebruiken om supersnel internet naar afgelegen gebieden te brengen. Een nieuwe lichtontvanger moet uitkomst bieden.
In een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Optica omschrijven de onderzoekers hoe ze snelheden van meer dan 2 Gbps kunnen bereiken via hun nieuwe methode. De nieuwe ontvanger gebruikt fluorescerend materiaal om het lasersignaal te verwerken. De lichtverzamelaar kan licht uit elke richting opvangen en een datastroom met zeer hoge snelheid verwerken. Nu werkt het systeem nog met zichtbaar licht, maar volgens onderzoeker Tobias Tiecke zouden de behaalde snelheden nog vijf keer hoger kunnen zijn als infraroodlicht werd gebruikt. Het team hoopt zijn idee binnenkort buiten het lab te kunnen testen. "We onderzoeken de mogelijkheid om hier een commercieel product van te maken", zegt Tiecke. "Dit is een heel nieuw systeem, en er is nog veel ruimte voor toekomstige ontwikkelingen." Eerder zei Facebook al drones op zonne-energie te willen voorzien van lasers om internet te verspreiden. Het bedrijf werkt inmiddels al enkele jaren aan deze technologie.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.