Facebook gaat met laser uitgeruste internetdrone testen

Gepubliceerd op 31 Jul, 2015

Facebook gaat voor het eerst drones testen die via lasers internet kunnen verzorgen in afgelegen gebieden. De eerste werkende prototypes zijn klaar.

Dat laat Facebook vrijdag weten. Het bedrijf kondigde de plannen in maart van dit jaar aan, maar heeft naar eigen zeggen inmiddels twee belangrijke stappen gezet.

Drone klaar

Ten eerste is er een prototype van drone Aquila klaar voor testvluchten. Naar verwachting zal het vliegtuig binnenkort boven de Verenigde Staten (VS) getest worden. De Aquila heeft een spanwijdte van een Boeing 737 maar is honderd keer zo licht. Eenmaal in de lucht kan het onbemande vliegtuig zo’n negentig dagen rondvliegen en internet verzorgen in het gebied waar de drone boven vliegt. Het vliegtuig zal op een hoogte van zo’n 18 tot 27 kilometer vliegen, ruim boven het luchtruim van commerciële luchtvaart.

Lasers

De tweede belangrijke stap is de ontwikkeling van een bijzonder soort laser. Deze laser is in het lab succesvol getest en kan data met tientallen gigabytes per seconde versturen. Het doelwit kan zich op maximaal 16 kilometer bevinden en zo klein zijn als een munt. Ook de laser wordt binnenkort in de echte wereld getest.

Internet.org

Uiteindelijk moeten de met lasers uitgeruste drones zorgen voor internetverbindingen in zeer afgelegen gebieden. De ontwikkeling valt onder het project Internet.org. Facebook wil met dat project internet beschikbaar maken in ontwikkelingslanden. "Zo’n 10 procent van de wereldbevolking leeft op zulke afgelegen locaties dat er geen internetinfrastructuur aanwezig is", aldus Facebook. "En de infrastructuur die elders gebruikt wordt, zoals glasvezelkabels en zendmasten, zou financieel gezien moeilijk efficiënt aangelegd kunnen worden." Ook Google werkt aan een soortgelijk project waarbij het internet aan zal bieden via grote luchtballonnen. Begin volgend jaar zal Sri Lanka het eerste land zijn dat internet krijgt via Project Loon van Google.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.