Europese Commissie steekt 16 miljard in techprojecten
De Europese Commissie investeert de komende twee jaar een bedrag van 16 miljard euro in onderzoeks- en innovatieprojecten zoals de zelfrijdende auto en het ‘internet of things’.

Dat maakt eurocommissaris Carlos Moedas (Onderzoek, Wetenschap en Innovatie) dinsdag bekend. De investering maakt deel uit van het Horizon 2020-programma, het innovatiepotje van de Europese Commissie waarmee tussen 2014 en 2020 een bedrag van 77 miljard euro wordt geïnvesteerd.

Van de 16 miljard euro wordt er onder andere 100 miljoen euro gestoken in onderzoek naar autonome voertuigen en 139 miljoen euro in onderzoek naar slimme, verbonden apparaten, ook wel bekend als het ‘internet of things’.

Er wordt daarnaast een miljard geïnvesteerd in de modernisering van de Europese industrie. 27 miljoen euro wordt gebruikt om nieuwe technologieën te ontwikkelen om te helpen bij het voorkomen en opsporen van misdaad en terrorisme.

Verder wordt er 232 miljoen euro gebruikt om Europese steden duurzamer te maken en de digitale netwerken in die steden beter te integreren. Er wordt 670 miljoen euro geïnvesteerd in de Europese kringloopeconomie.