EU zet opnieuw stap richting afschaffing roamingkosten

Gepubliceerd op 15 Jun, 2016

De Europese Unie heeft woensdag opnieuw een stap gezet richting het afschaffen van roamingkosten binnen de lidstaten van de Unie.
Vorig jaar werden de lidstaten het al eens over het afschaffen van de kosten voor telefoongebruik over de grens. Maar die afschaffing kan alleen doorgaan als de groothandelskosten voor mobiel verkeer - de kosten die verschillende mobiele providers bij elkaar in rekening brengen - eerst omlaag gaan. De Europese Commissie stelde daarom woensdag voor om het maximale groothandelstarief voor telefoongesprekken te verlagen naar 4 cent per minuut. Nu is het maximum nog 5 cent per minuut. De maximale kosten voor een sms moeten worden gehalveerd tot 1 cent per stuk, en de maximale kosten voor een MB aan internetverkeer moeten nog veel scherper dalen, van 5 naar 0,85 eurocent.

Overeenkomst

Het is nog onduidelijk of over de nieuwe tarieven een overeenkomst kan worden bereikt. Landen waar veel vakantiegangers komen, zoals Spanje en Frankrijk, willen de groothandelstarieven niet te veel verlagen. Daar zouden lokale providers relatief veel last van hebben, omdat ze juist veel verdienen aan buitenlanders die binnen het land roamingdiensten gebruiken. De Europese Commissie wil de Europese roamingkosten in juni 2017 afschaffen, en zegt met het Europarlement en de lidstaten te zullen overleggen om daarvoor te zorgen. "Over een jaar zeggen we vaarwel tegen roamingkosten", zegt vicevoorzitter Andrus Ansip van de Commissie woensdag. Ook na de afschaffing van de kosten kunnen providers nog beperkingen opleggen aan roaming. Zo moet worden voorkomen dat mensen een abonnement afsluiten in een land waar mobiele telefonie relatief goedkoop is, om hier vervolgens alleen in het buitenland gebruik van te maken. Hoe die 'Fair Use'-clausules er precies uit komen te zien, is nog onduidelijk. Door: Nu.nl

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.