EU-lidstaten roepen op tot wegnemen barrières vrije datastromen

Gepubliceerd op 23 May, 2016

De helft van de lidstaten van de Europese Unie heeft maandag een brief aan het Nederlandse EU-voorzitterschap geschreven met daarin de oproep barrières voor vrije datastromen op te heffen.
In de brief, die is gericht aan minister Henk Kamp van Economische Zaken, zeggen de lidstaten dat zij datastromen binnen en buiten de EU vrij willen laten. Op die manier, betogen 14 van de 28 EU-lidstaten, moeten Europese bedrijven de concurrentie met Amerikaanse techreuzen makkelijk aankunnen. Met het vrij laten bewegen van datastromen wordt volgens Reuters onder meer bedoeld dat lidstaten geen barrières opwerpen om data over de Europese landsgrenzen te laten gaan. Te denken valt daarbij bijvoorbeeld aan het blokkeren van bepaalde soorten content in bepaalde landen. De Europese Commissie zei eerder al een einde te willen maken aan 'geoblocking', al zijn nog geen specifieke plannen gepresenteerd die daarvoor moeten zorgen. "Het is van vitaal belang voor het Europese concurrentievermogen om een positieve houding tegenover nieuwe ontwikkelingen in digitale technologie en bedrijfsmodellen te hebben", staat in de brief, die is ondertekend door minsters uit België, Groot-Britannië, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Luxemburg, Litouwen, Polen, Slovenië en Zweden. "Europa kan aanzienlijk profiteren van nieuwe technologieën die drijven op vrij verkeer van data", gaat de brief verder. "Maar alleen als we het nu goed regelen op het gebied van regels."

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.