'EU-Commissie wil sneller internet stimuleren met telecomhervorming'

Gepubliceerd op 07 Sep, 2016

De Europese Commissie wil de regels voor het openstellen van breedbandnetwerken versoepelen om providers te stimuleren te investeren in snel internet.
Dat staat volgens Reuters in documenten van de Europese Commissie die nog niet openbaar gemaakt zijn. De Commissie wil graag snel internet voor meer inwoners van de 28 lidstaten. Daarvoor wil het de 15 jaar oude telecomregels gaan aanpassen. Nu is het nog zo dat providers hun infrastructuur moeten open stellen voor concurrenten. Die concurrenten betalen dan een gereguleerd tarief om over het netwerk van de ander internetdiensten aan te kunnen bieden.

Voldoende concurrentie

Deze regels zijn er om voldoende concurrentie te waarborgen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft zo KPN verplicht zijn glasvezelnetwerk open te stellen voor concurrenten. KPN is naast Ziggo de enige provider die in Nederland een eigen netwerk heeft. De Commissie wil deze regels nu versoepelen zodat het voor een partij als KPN aantrekkelijker is om snel internet aan te leggen in gebieden waar dat nog niet beschikbaar is. Als zo'n partij zeker weet dat het concurrenten niet tegen vaste tarieven toegang hoeft te geven, kan het meer geld verdienen aan het netwerk. Providers klagen al langer dat ze hun investeringen niet terug kunnen verdienen als ze concurrenten moeten toelaten op hun dure netwerken.

Sneller internet

Volgens de documenten van de Europese Commissie heeft 68 procent van de Europeanen toegang tot internet met een snelheid van 30 Mbps. Nationale toezichthouders moeten ondanks de versoepeling wel in de gaten houden of providers niet afwijken van hun beloftes bij het doen van investeringen in een netwerk, staat in de documenten. Ook worden providers gestimuleerd gezamenlijk een netwerk aan te leggen en zo behalve de inkomsten ook de kosten te delen. Als de plannen officieel bekend worden gemaakt, zullen ze nog langs het Europees Parlement en de nationale overheden moeten.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.