EU bereikt akkoord over gebruik 700Mhz-frequentieband voor 5g

Gepubliceerd op 15 Dec, 2016

De Europese Commissie heeft samen met het Europarlement en de Raad een politiek akkoord bereikt over het aanduiden van de 700Mhz-frequentieband voor mobiel breedband. Het is de verwachting van de Commissie dat de instellingen binnenkort formeel hun toestemming geven.

EU vlag kleinDe plannen voor het gebruik van de frequentieruimte presenteerde de Europese Commissie al in februari. Het doel daarvan is om onder andere de 700Mhz-frequentieband, met frequenties tussen 694 en 790MHz, in te zetten voor mobiel breedband in plaats van de huidige toepassingen. Die bestaan uit gebruik voor digitale televisie en draadloze microfoons. Bij het huidige akkoord zijn de instellingen overeengekomen dat lidstaten tot 30 juni 2020 de tijd hebben om de frequentieband toe te wijzen. Dit maakte al deel uit van het oorspronkelijke voorstel, alleen is er nu de mogelijkheid voor uitstel tot dezelfde datum in 2022 bijgekomen. Daarnaast moesten de lidstaten oorspronkelijk volgend jaar hun plannen omtrent de vrijgave van de frequentieband bekendmaken, in het huidige akkoord ligt de deadline op 30 juni 2018. De frequentieband tussen 470 en 694MHz blijft tot 2030 beschikbaar voor omroepdoeleinden. Hierdoor moeten lidstaten meer vrijheid krijgen om een alternatief gebruik van de frequentieruimte in te richten, afhankelijk van het gebruik van dttv. In de praktijk is dvb-t de dttv-standaard in Europa, KPN maakt hier bijvoorbeeld gebruik van voor zijn Digitenne-dienst. De EU wil met de plannen meer frequentieruimte vrijmaken voor de introductie van 5g in 2020. Om dit zonder interferentieproblemen te laten verlopen, heeft de EU voor een gecoördineerde aanpak gekozen. Door: Tweakers

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.