Ericsson topman: 'Europa leidinggevend in 5G'

Gepubliceerd op 06 Jul, 2015

Europa moet terug in de driving seat als het gaat om de ontwikkeling van mobiele telecomtechnologie. Die doelstelling sprak Valter D’Avino, Hoofd Ericsson Regio West en Centraal Europa, uit. Meer specifiek had D’Avino het over de ontwikkeling van de 5G-technologie en hij voorziet dat Ericsson, Nokia en Alcatel-Lucent dit kunnen bewerkstelligen. D’Avino sprak tijdens Ericsson Innovation Day in Aken.

'Achterstand op VS in 2020 ingelopen'

Volgens de topman is de doelstelling geen illusie, maar een logisch gevolg van de marktontwikkelingen. Rond 2000, toen de 3G-technologie zijn opwachting maakte, stond Europa nog aan de top. Het was echter Noord-Amerika dat de leiding overnam met de 4G-technologie. Dat continent heeft 3G min of meer overgeslagen, waardoor er van zelf veel meer en veel sneller in 4G werd geïnvesteerd. De voorsprong die de Noord-Amerikanen op 4G hebben, zal door Europa pas rond 2020 worden ingelopen. Maar juist vanwege die achterstand ziet D’Avino de kans om op 5G weer de leiding te nemen. Vanuit overheid en markt is de vraag naar 5G groot in Europa. In de VS is dat minder, omdat 4G voldoet, zo legt D’Avino uit. Als Europa erin slaagt om de hoofdrol te spelen in de ontwikkeling en het vermarkten van 5G, voorziet D’Avino vanzelfsprekend een belangrijke positie voor Ericsson in dit geheel. Ericsson steekt veel tijd en geld in R&D. Wereldwijd heeft het bedrijf zo’n 25.000 werknemers die zich met R&D bezighouden. Dat aantal ligt ongeveer gelijk met andere grootmachten als Nokia/Alcatel-Lucent en Huawei. Het zwaartepunt ligt voor Ericsson in Europa waar zo’n 15.000 van het totaal werkzaam zijn.

'5G is niet exclusief voor telecomsector'

Ericsson is betrokken bij diverse Europese projecten op het gebied van 5G. Het is partner in de EU-projecten METIS en METIS II (Mobile and wireless communications Enablers for the Twenty-twenty Information Society), met als belangrijkste doel om een fundering te leggen voor 5G. Ook draagt het actief bij aan andere EU-projecten en claimt het een leidende rol binnen 5G PPP. D’Avino maakt duidelijk dat 5G geen technologie van en voor de telecomindustrie wordt. Anders dan bij de eerdere generaties wordt er nadrukkelijk samengewerkt met andere industrieën vanwege het M2M-karakter van 5G. Ericsson betrekt onder andere de energiesector, de autoindustrie en de scheepvaart bij de ontwikkelingen.
Bron: Telecompaper

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.