Eén op de zes jongeren verslaafd aan sociale media

Gepubliceerd op 20 Nov, 2015

Een op de zes jongeren zegt verslaafd te zijn aan sociale media. Bij meisjes speelt dat probleem meer dan bij jongens. Meisjes zitten ook langer op diensten als Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype en YouTube.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Zes op de tien meisjes krijgen een goed gevoel als hun berichten geliket, geretweet of gedeeld worden. Bij jongens is dat minder dan de helft. Meisjes vinden het ook vervelender en worden onrustiger dan jongens wanneer ze niet online kunnen gaan. Ze zijn vaker bang dat ze dan iets missen. Ook krijgen meisjes vaker een goed gevoel als ze veel contacten hebben.

Sociale media

Persoonlijk contact

Toch vinden vrijwel alle jongeren persoonlijk contact belangrijker dan het contact via sociale media. De diensten kunnen wel helpen bij het contact met familieleden en vrienden die ver weg wonen. Bijna de helft van de jongeren erkent dat sociale media negatieve gevolgen hebben voor hun leven. Ze slapen bijvoorbeeld 's nachts slechter, ze kunnen zich minder goed concentreren en hun cijfers op school gaan achteruit. Een kleine groep zegt zelfs dat ze slechter contact met familie en vrienden hebben door sociale media.  

'Zorgwekkend'

PvdA-Kamerlid Marith Volp vindt de cijfers zorgwekkend en wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) hier dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje over ondervragen. "Ook de ondervraagde kinderen zelf zeggen dat het niet goed voor ze is. Ik schrik ervan als ik zie dat 14 procent langer dan vijf uur per dag op sociale media zitten", aldus Volp. "Ik wil van de staatssecretaris horen wat er nodig is om jongeren gezonder met sociale media om te laten gaan." Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp ligt de primaire verantwoordelijkheid om iets te doen als de verslaving problematisch wordt bij de kinderen en ouders zelf. Wel wil ze in januari tijdens een debat over verslavingszorg Van Rijn bevragen over de mogelijkheden om vanuit de overheid wat te doen aan preventie, voorlichting en verslavingszorg.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.