Bijna helft bedrijven mist grip op SaaS

Gepubliceerd op 27 Jul, 2015

Bijna de helft (49 procent) van de Europese bedrijven gebruikt SaaS-applicaties (software as a service) die niet door de ict-afdeling worden ondersteund. Terwijl bijna een kwart (23 procent) van de bedrijven verwacht dat hun afhankelijkheid van SaaS-oplossingen verder toeneemt. De meeste organisaties zetten op dit moment nog geen tools in om toegang tot mobiele apps en SaaS-applicaties te beheren.

Dat blijkt uit onderzoek van softwareleverancier voor werkplekbeheer Matrix 42. Dat ondervroeg afgevaardigden van ongeveer duizend Europese bedrijven. Zij geven aan dat zowel het gebruik van SaaS- en mobiele applicaties als privé aangeschafte SaaS-oplossingen toeneemt.

'Die toename van SaaS- en mobiele applicaties heeft gevolgen voor eindgebruikers. Zij moeten, naast alle url’s van de websites die zij nodig hebben, steeds meer wachtwoorden en logins onthouden', aldus de onderzoekers. Zij concluderen dat eindgebruikers op eigen initiatief gebruikmaken van online aangeboden oplossingen. 'Dat maakt het voor it lastig om inzicht te krijgen in gebruikte software en de daarbij benodigde support.'

Een kwart van de respondenten uit het onderzoek zegt een oplossing in gebruik te gaan nemen die de complexiteit voor it en eindgebruikers weg moet nemen. 60 procent geeft aan dit op zijn minst te overwegen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar identity en access management-oplossingen.

Nieuwe rol voor it

Anne-Jan van der Vlugt, landendirecteur Benelux bij Matrix42: 'Software is beter benaderbaar dan ooit tevoren en het ligt voor de hand dat professionals de mogelijkheden met beide handen aangrijpen. Het is zaak voor it-afdelingen om hen daarin te begeleiden en te faciliteren. Voor it is nu een andere rol weggelegd. Dat is een prioriteit voor de komende jaren, want er worden steeds meer bedrijfsoplossingen via de cloud benaderd.'

CeBIT

Het onderzoek is uitgevoerd op de zakelijke ict-beurs CeBIT (maart 2015 Hannover).

Bron: Computable

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.