Apple laat beheerder apps whitelisten bij iOS 9.3

Apple voegt nieuwe mobile device management-opties toe aan iOS 9.3, die onder andere de mogelijkheid geven lijsten op te stellen van apps die gebruikers wel of juist niet mogen draaien. Ook kunnen beheerders op afstand de lay-out van apps en mappen op het homescreen aanpassen.

De wijzigingen in iOS 9.3 staan in het document ‘Configuration Profile Reference’, dat Apple onlangs een update heeft gegeven. In dit document beschrijft Apple de beheermogelijkheden voor iOS en OS X voor ondernemingen en educatieve instellingen. Onder andere is de Home Screen Layout Payload vanaf iOS 9.3 aan te passen. Deze payload definieert de lay-out van apps, mappen en snelkoppelingen naar websites op het thuisscherm. Al eerder stond op Reddit dat de mogelijkheid er kwam om de standaard-apps, ook die van Apple zelf, van het thuisscherm te verwijderen. Hiervoor moet een iOS-apparaat wel in supervised-modus draaien via de bèta van Apple Configurator 2.2. Dat is een OS X-programma om iOS-toestellen te beheren en in te stellen.

Bij de Restrictions Payload komen er mogelijkheden om lijsten van apps op te stellen die niet bij iOS-apparaten binnen een organisatie getoond of gestart mogen worden, of die juist als enige te starten zijn. Ook kan bij dit onderdeel ingesteld worden of de notificatieinstellingen aangepast mogen worden.

Uit het document valt verder op te maken dat beheerders de mogelijkheid krijgen de tekst op het login-en lock-scherm aan te passen, bijvoorbeeld om in een verzoek aan te geven dat een gevonden apparaat terug naar een organisatie gestuurd kan worden. Ten slotte worden beheeropties voor educatieve configuraties beschreven, zoals welke scholieren of klassen mogen inloggen of van de Classroom-app gebruik mogen maken.

Met iOS 9.3 richt Apple zich voor een belangrijk deel op scholen en grote bedrijven. Voor leraren komt er een nieuwe Classroom-app, waarmee ze applicaties kunnen starten op de iPads van studenten. Ook is het mogelijk om te zien wat studenten op hun scherm zien en gebruikersaccounts te beheren. Enterprise-gebruikers krijgen onder meer de mogelijkheid om gebruik van Notes te koppelen aan een code of vingerafdruk.

Door: Tweakers