Apple kondigt iPhone X aan

Apple heeft de iPhone X aangekondigd, de eerste smartphone met oledscherm van het bedrijf. Het 5,8″-scherm beslaat vrijwel de hele telefoon, met uitzondering van een uitsparing aan de bovenkant voor de camera. In dat stuk zit de Face ID-camera voor het ontgrendelen.

De X in de naam staat voor ‘tien’. Apple kiest voor die naam omdat de iPhone tien jaar bestaat. In het topmodel zit dezelfde A11 Bionic-soc als in de iPhone 8 en 8 Plus, met de in eigen huis gemaakte gpu. Apple noemt het oledscherm een Super Retina Display. Het heeft een resolutie van 2436×1125 pixels en een pixeldichtheid van 458ppi. Dat is hoger dan andere iPhones tot nu toe. Het oledscherm kan hdr-beelden weergeven en er is ondersteuning voor de standaarden HDR10 en Dolby Vision.

In high-end Android-smartphones worden al jarenlang oledschermen gebruikt. De True Tone-functie uit iPads zit ook in de iPhone X. Daarmee wordt de kleurtemperatuur aangepast aan het omgevingslicht. Het scherm volgt de vorm van de behuizing, maar loopt niet tot de rand. Aan de zijkanten en onderkant laat Apple 4,3mm over. Bij de Samsung Galaxy S8 is dat 1,83mm, terwijl dat bij de LG G6 bijvoorbeeld 3,5mm is.

Apple iPhone XApple iPhone XApple iPhone XApple iPhone XApple iPhone XApple iPhone XApple iPhone XApple iPhone X

De behuizing is gemaakt van glas aan de voor- en achterkant, net als de iPhone 8 en 8 Plus. De iPhone X heeft geen homeknop. Het scherm van de telefoon gaat aan als gebruikers het scherm aanraken. Om naar het homescherm te gaan, moeten gebruikers omhoog vegen vanaf de onderkant van het scherm. Siri activeren werkt door de knop aan de zijkant van het toestel lang in te drukken.

Er zit geen vingerafdrukscanner op de iPhone X. Het ontgrendelen van de telefoon werkt met gezichtsherkenning, Apple noemt dat Face ID en gebruikt hiervoor zijn zogenaamde TrueDepth-camerasetup. Dat is een combinatie van camera’s en infraroodsensoren, waarmee de telefoon een 3d-opname maakt van het gezicht van de gebruiker.

Apple iPhone X keynote
Apple iPhone X keynoteApple iPhone X keynoteApple iPhone X keynoteApple iPhone X keynoteApple iPhone X keynoteApple iPhone X keynote

Gebruikers moeten dat instellen door hun hoofd rond te draaien terwijl de sensoren een opname maken. Volgens Apple leert de iPhone vervolgens de gebruiker te herkennen en gebruikt het bedrijf een neuraal netwerk. Het systeem houdt veranderingen bij en als gebruikers bijvoorbeeld een bril op doen of van haardracht wisselen, maakt dat niet uit. De verwerking van de gegevens wordt gedaan op de iPhone.

De 3d-functies van de frontcamera, die een 7-megapixelresolutie heeft, worden niet alleen voor Face ID gebruikt. Bezitters van de iPhone X kunnen ook Animoji maken, dat zijn geanimeerde figuurtjes, bijvoorbeeld dieren of aliens, die de gezichtsbewegingen van de gebruiker overnemen. Ook wordt de TrueDepth-camera gebruikt in Snapchat voor het realistisch toepassen van filters. Bij het maken van selfies kan de Portrait Lighting-functie gebruikt worden, waarmee studiolampen nagebootst worden.

Apple iPhone X keynoteFace ID iPhone X

Apple voorziet de iPhone X van twee 12-megapixelcamera’s aan de achterkant. De normale camera heeft een f/1.8-lens en de telecamera een f/2.4-lens. Die is iets lichtsterker dan de telelens in de iPhone 8 Plus, die een f/2.8-lens heeft. Beide camera’s hebben optische beeldstabilisatie. Net als in de iPhone 8 zijn de camera’s geoptimaliseerd voor augmented reality.

Volgens Apple gaat de accu van de iPhone X twee uur langer mee dan die in de iPhone 7, maar de capaciteit noemt het bedrijf niet. Voor het eerst ondersteunt Apple snelladen, de accu kan tot 50 procent geladen worden in dertig minuten volgens het bedrijf. De accu kan ook draadloos opladen via de Qi-standaard. In de toekomst komt Apple met een mat, waar meerdere apparaten opgelegd kunnen worden om op te laden.

De iPhone X is vanaf 3 november te koop in uitvoeringen met 64GB en 256GB. Het goedkoopste model kost 1159 euro, voor de 256GB-variant moet 1329 euro betaald worden. Nederland en België behoren tot de landen waar het nieuwe model vanaf 27 oktober besteld kan worden.

Door: tweakers