Afgelopen kwartaal minder omzet en meer winst bij Microsoft
Microsoft heeft in het derde kwartaal van 2015 in totaal 20,4 miljard dollar omzet geboekt. Dat is 12 procent minder omzet dan in het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Microsoft. De daling wordt vooral veroorzaakt door tegenvallende verkoop van besturingssystemen voor pc’s. Vorig jaar draaide Microsoft in hetzelfde kwartaal 23,2 miljard dollar omzet.

Volgens Microsoft is de omzet rond Office en clouddiensten gestegen met 5 procent. Office 365 heeft inmiddels 18,2 miljoen gebruikers, 3 miljoen meer dan in het vorige kwartaal. Deels hierdoor steeg de omzet van Office 365 met 70 procent.

De omzet van de Intelligent Cloud-tak steeg ook, met 8 procent. Hier valt onder andere Microsoft Azure onder. De omzet en het servergebruik van Azure is in het afgelopen jaar verdubbeld.

Alleen bij de Personal Computing-divisie was sprake van een omzetdaling, waardoor de totale omzet lager uitviel. De omzet van de telefoontak die hier onder valt daalde met maar liefst 54 procent.

Meer winst

Ondanks de omzetdaling, maakte Microsoft wel meer winst. In het afgelopen kwartaal werd 4,6 miljard dollar nettowinst gemeld, een aantal dat in 2014 lag op 4,5 miljard dollar. Microsoft stond garant voor 57 dollarcent aan inkomsten per aandeel. Iets meer dan in 2014, toen het 54 dollarcent was.

Volgens Microsoft is het dividend met 16 procent gegroeid, naar 36 dollarcent. Er werd daarom 6,9 miljard dollar teruggegeven aan aandeelhouders.

Afgelopen kwartaal

Op jaarbasis is er geen sprake van grote veranderingen. Toch zijn de cijfers waarschijnlijk een verademing voor Microsoft. In het tweede kwartaal van 2015 draaide Microsoft nog het grootste kwartaalverlies ooit, nadat er was gesneden in de mobiele tak. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom Microsoft’s telefoontak voor een omzetvermindering heeft gezorgd.