ACM gaat strenger controleren op verkeerd gebruik 06-nummers

Gepubliceerd op 09 Oct, 2015

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger controleren op verkeerd gebruik van 06-nummers. Die mogen sinds juni 2014 alleen worden uitgegeven aan mobiele telefoons, maar worden volgens ACM nog vaak gebruikt voor andere apparaten zoals tablets en navigatiesystemen.
Dat laat de toezichthouder vrijdag weten. Sinds medio 2014 mogen nieuwe verbonden apparaten (op telefoons na) geen simkaarten meer krijgen met een 06-nummer, maar krijgen zij een speciaal 097-nummer.
De toezichthouder wil op die manier voorkomen dat het aantal 06-nummers opraakt. Inmiddels is 90,7 procent van alle beschikbare 06-combinaties in gebruik, zo bleek uit een eerdere rapportage van de toezichthouder. Het gebruik van het het speciale nummer is met name belangrijk, omdat het aantal verbonden apparaten naar verwachting flink zal groeien in de komende jaren. "We zien dat telecomaanbieders slechts mondjesmaat losse simkaarten aanbieden met een 097-nummer", aldus Johan Keetelaar, directeur Telecom, Vervoer en Post bij ACM. "Eigenlijk vinden we alleen bij T- Mobile goede voorlichting over 06-nummers en 097-nummers", aldus Keetelaar. De overige vierentwintig aanbieders van de onderzochte telecomaanbieders blijven volgens ACM allemaal achter. ACM heeft geen aanleiding om te denken dat het om kwade wil gaat. "Het lijkt vooral veroorzaakt te worden door onwetendheid", aldus de toezichthouder. KPN laat in een reactie weten de noodzaak van de nieuwe 097-nummers te erkennen en zegt al sinds juni 2014 de nieuwe nummers uit te geven. Vodafone kon niet voor publicatie reageren.

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.