Aantal vormen ransomware sterk toegenomen

Gepubliceerd op 18 Sep, 2017

Het afgelopen jaar werden tweehonderd nieuwe varianten van ransomware gevonden. Hiermee kunnen criminelen via malafide software van buitenaf data van mensen gijzelen op een computer, tot er wordt betaald.

Dat blijkt uit een rapport dat beveiligingsbedrijf SecureWorks maandag heeft gepubliceerd.

Onderzoekers van SecureWorks ontdekten in 2016 tweehonderd nieuwe varianten van ransomware wereldwijd, waarmee cyberaanvallen uitgevoerd konden worden. Daarmee groeide het aantal verschillende vormen van ransomware met 122 procent in vergelijking met een jaar daarvoor.

Cybercriminelen richten zich ook steeds vaker op bedrijven. Tussen oktober 2013 en december 2016 raakten wisten criminelen wereldwijd zo'n 5 miljard dollar buit te maken via een geavanceerde manier van fishing, waarbij criminelen zich voordoen als medewerkers van het bedrijf.

Creditcards

Creditcardinformatie blijft een populair handelswaar voor criminelen. Geverifieerde creditcardnummers worden voor bedragen tussen de 10 en 20 dollar verkocht, schrijft SecureWorks. Ook identificatie van mensen wordt verzameld. Deze informatie wordt doorgaans voor een bedrag van 10 dollar doorverkocht.

Voor kwaadwillenden zonder veel technische kennis is het alsnog mogelijk om aan malware te komen. Via "ondergrondse internetplatforms" zouden criminelen malware kunnen kopen om informatie te stelen. Zulke software wordt aangeboden van 300 tot 700 dollar.

Equifax

Deze maand kwamen de persoonsgegevens van 143 miljoen Amerikanen op straat te liggen na een cyberaanval op kredietbureau Equifax. Daarbij kwamen creditcardnummers van 209.000 klanten in de VS op straat te liggen.

Door: NU.nl

Meer informatie?

Bel 040-3031500
info@qteco.nl

Qteco gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Uw persoonsgegevens worden niet bewaard voor andere doeleinden. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.